Nasi goreng

Doba přípravy:
Nasi goreng Foto:
Nasi goreng
Foto: Kublanka.cz

Tuto smaženou rýži si oblíbí především milovníci lehce pikantnějších pokrmů.

Suroviny
dlouhozrnná rýže (např. basmati) 360 g
kuřecí prsa bez kosti a kůže, na cca 4 kusy 1 ks
slunečnicový olej 125 ml (nebo 2 lžíce pro bezmasou variantu)
vejce, prošlehaná 2 ks
sladká sójová omáčka (kecap manis) 60 ml
světlá sójová omáčka 1 lžíce
vejce, na podávání 4 ks
šalotka, nakrájená na kolečka 1 ks
paprička bird's eye 1–2 ks
jarní cibulka, nakrájená na kolečka 3 ks
čerstvý koriandr
Šalotková pasta:
šalotka, rozčtvrcená 4 ks
česnek 4 stroužky
citronová tráva 1 výhonek
krevetová pasta (lze nahradit rybí omáčkou) 1 lžička
červená chilli paprička, bez semínek 4 ks
Nakládaná okurka:
salátová okurka 1 ks
cukr krupice 1 lžíce
rýžový ocet 1 lžíce
limetka, šťáva a kůra 1 ks
stonky koriandru, najemno pokrájené 2 lžíce
sůl
Postup
1

Den předem podle návodu na obalu uvařte rýži. Do druhého dne ji uchovávejte v uzavíratelné nádobě, abyste zabránili jejímu oschnutí.

2

V den přípravy nakrájejte salátovou okurku na silnější plátky, které dejte spolu s cukrem krupicí, rýžovým octem, šťávou a najemno nastrouhanou kůrou z 1 limetky, solí a nakrájenými stonky koriandru do mísy, promíchejte a nechte odpočinout v lednici do podávání.

3

Na kolečka nakrájenou šalotku osmahněte na slunečnicovém oleji dozlatova. Přebytečného oleje ji zbavte na papírové utěrce a ponechejte na podávání.

4

Stonek citronové trávy naklepejte paličkou a nakrájejte najemno. Spolu s šalotkami, česnekem, chilli papričkami a 1 lžičkou krevetové pasty ji dejte do mixéru a rozmixujte na hladkou pastu. Pokud je pasta příliš suchá, můžete přidat 1–2 lžíce vody.

5

Ve velké wok pánvi rozpalte 125 ml slunečnicového oleje, na kterém osmahněte kuřecí kousky dozlatova. Osmažené kuřecí kousky zbavte přebytečného oleje na papírové utěrce. Jakmile kuřecí maso mírně vychladne, natrhejte ho vidličkami na malé kousky.

6

Zbylý olej s pánve slijte a v pánvi ponechejte pouze 2 lžíce, na kterém orestujte za stálého míchání šalotkovou pastu. Jakmile pasta mírně ztmavne a rozvoní se (2–3 minuty), shrňte ji na okraj pánve a do rozpálené pánve vlijte 2 prošlehaná vejce. Jakmile se vejce prosmaží (1–2 minuty), roztrhejte je na kusy a promíchejte s pastou. V tomto okamžiku do pánve přidejte uvařenou rýži a natrhané kuřecí maso. Nechte za stálého míchání restovat 3–4 minuty. Jako poslední vlijte do pánve kecap manis spolu se sójovou omáčkou a za stálého míchání nechte restovat poslední cca 3 minuty.

7

Rýži podávejte s volskými oky, která usmažte na slunečnicovém oleji těsně před podáváním, usmaženou šalotkou, bird´s eye chilli, čerstvým koriandrem, nakrájenou jarní cibulkou a nakládanou okurkou. A dle chuti a odvahy dochuťte pálivou pastou sambal badjak.

Nasi goreng 2 Foto: Nasi goreng; foto: Kublanka.cz

Kublanka vaří doma

Kublanka.cz Foto:

Kublanka je zkratka pro manžele Kubu a Blanku. První jídlo, co Blanka Kubovi uvařila, bylo kuře na meruňkách. S díky jí to vrátil a ještě následující měsíc si z ní dělal legraci, jaká je to ale kuchařka. První partnerské jídlo a hned vlastní gól. To vážně nemohl tušit, jaký kulinářský talent právě objevil.

Nicméně dostala ještě šanci, až tak byl zamilován. A najednou se děly věci. Blanka s Kubou jsou již spolu 8 let. Kuře na meruňkách už mu nikdy neuvařila a naopak uvařila cokoliv si přál. A k reklamaci znovu nikdy nedošlo. Teda až na reklamaci jeho hmotnosti. Blanka uvaří všechno a Kuba všechno sní. Kuba je spokojený. Blanka je spokojená.

Jak jim to společné vaření jde je k vidění na www.kublanka.cz

Videa

reklama

reklama