Narozeninový dort

Doba přípravy:
Narozeninový dort Foto:
Narozeninový dort
Foto: Janina Černá / Cukrfree

Jestli má někdo z vaší rodiny či přátel v blízké době narozeniny, rozhodně popřemýšlejte o tomto dortu – však to má v názvu. Navíc využijete čerstvé sezónní ovoce, které mu dodá tu správnou šťávu! :)

Článek

Borůvkový raw cheesecake  Foto:

20 sladkých receptů na raw dezerty, zákusky a dorty

Raw cukrařina je stále na vzestupu, má totiž několik nesporných výhod. Raw zákusky a dorty neobsahují mouku. Příprava je zpravidla velmi rychlá a jednoduchá, pokud máte po...
Suroviny
Korpus:
mandle 2 hrnky
vyloupané pistácie 1 a 1/2 hrnku 200 g
kardamom 1 lžička
skořice 1 lžička
vejce 3 ks
bílky 4 ks
kypřicí prášek z vinného kamene 2 lžičky
jedlá soda 2 lžičky
nastrouhaná kůra z bio citronu
kokosové mléko 1 hrnek
špetka soli
stévie podle chuti
Krém:
vanilková esence
Zdobení:
sezónní ovoce – jahody, maliny, ostružiny, borůvky
květy – chrpa, sušená růže
lístky máty
nasekané pistácie
Postup
1

Korpus: Mandle namočte na 30 minut do horké vody a poté přeceďte. Troubu předehřejte na 175 °C.

2

Mandle, pistácie, sůl, kardamom a skořici vložte do mixéru a společně rozmixujte. Směs poté vložte do větší nádoby, přidejte kypřicí prášek, jedlou sodu, kůru z citronu, popř. stévii a vše důkladně promíchejte.

3

Poté přidejte vejce, bílky a kokosové mléko a míchejte, dokud nevznikne hladká směs. Tu poté přemístěte do formy na dort o průměru 22 cm.

4

Pečte 35–40 minut, dokud povrch těsta nezezlátne. Propečenost kontrolujte špejlí. Hotový korpus vyndejte z trouby a nechte ve formě vychladnout. Poté pomocí delšího nože prokrojte korpus tak, aby vznikly dva stejně široké pláty.

5

Krém: Mascarpone promíchejte společně s vanilkou. Smetanu pomocí ručního šlehače vyšlehejte dotuha, poté ji pomalu přimíchejte k mascarpone.

6

Dort: Polovinu krému rozprostřete nejdříve na první plát dortu (můžete přidat i kousky ovoce).

7

Poté přiklopte druhou polovinu korpusu, na kterou rozetřete zbytek krému a ozdobte lesními plody, květy, mátou a posypte nasekanými pistáciemi. Hotový dort nechte v lednici alespoň 2 hodiny zatuhnout.

Narozeninový dort 2 Foto: Narozeninový dort; foto: Janina Černá / Cukrfree

Sladký život bez cukru

CukrFree blog Foto:

Janina Černá, známá foodblogerka a autorka výtečné kuchařky, neměla cestu, jejímž cílem je zdravé stravování, způsob života a udržení si správné váhy a hezké postavy, lehkou.

Ta její vedla přes pubertální přesvědčení o vlastní nadváze až k poruše příjmu potravy, s níž bojovala několik let stejně jako s nejrůznějšími „zaručenými“ dietami, až k poznání, že pro ni je tím pravým směrem zbavení se závislosti na cukru.

Její vlastní blog CukrFree.cz, v jehož názvu se uchýlila k prvotnímu nápadu, vznikl jako vyjádření potřeby předat nabyté informace a zkušenosti i ostatním (a pozor, najdete tu opravdu dostatečné množství sladkostí, jako jsou brownies, cheesecake nebo různé dorty včetně obměn bez mléčných výrobků či v raw verzích). O tom, že s elánem a přesvědčením tvořený web zaplnil díru na trhu bezezbytku, svědčí nejen obrovské množství fanoušků ale i to, že kuchařka z něj vyšlá byla ihned vyprodána a okamžitě se dotiskovala.

Videa

reklama

reklama