Nakládané marinované houbičky v oleji

Doba přípravy:
Počet porcí: 1 sklenice (500 ml)
Nakládané marinované houbičky v oleji Foto:
Nakládané marinované houbičky v oleji
Foto: David Turecký pro Naložto

Klasicky naložené houby nakyselo zkuste někdy zaměnit za výtečné marinované houby naložené v oleji. Nemusíte se vzdávat této lahůdky ani ve chvíli, kdy nerostou v lese, stejně dobře fungují i houby, které celoročně koupíte běžně v obchodě.

Článek

Špagety s hlívou a mozzarellou Foto:

Zařaďte do svého jídelníčku zdravou hlívu ústřičnou!

Hlívu ústřičnou můžete zkombinovat s masem, rybou, ale samozřejmě je skvělou ingrediencí do houbových salátů – s hříbky či houbou šitake funguje famózně.
Suroviny
směs lesních hub (mimo sezonu nahraďte žampiony, houbami šitaké a hlívou ústřičnou) 300 g
máslo 2 lžíce
Kikkoman sójová omáčka 1 lžíce
dýňová semínka 1 hrst
čerstvé bylinky (hladkolistá petržel, libeček) 1 hrst
rostlinný olej 100 ml
dýňový olej 1 lžíce
sůl 1 lžička
čerstvě namletý pepř
Postup
1

Houby očistěte a nakrájejte na plátky nebo větší kostičky. Lesní houby, které rostly společně, můžete upravit dohromady, kupované rozdělte podle druhu do misek.

2

V pánvi rozehřejte na středním stupni polovinu másla a jakmile se lehce zpění, vsypte pokrájené houby a poduste doměkka. Lesní upravujte rovnou na dvou lžících másla, u kupovaných opečte nejprve šitaké. Odstavte a přilijte sójovou omáčku. Na druhé pánvi rozehřejte zbylé máslo, opečte dýňová semínka (pokud používáte lesní houby, orestujte je nasucho) a po 1 minutě přidejte žampiony či hlívu. Poduste je doměkka. Bylinky nasekejte nahrubo a vmíchejte k houbám.

3

Šitaké slijte a všechny houby vložte do sklenice s klipsem. Rostlinný olej promíchejte s dýňovým olejem, solí, pepřem a bobkovým listem. Přelijte přes houby tak, aby byly ponořené, pevně zavíčkujte a uložte na 2 dny do chladu.

NALOŽ TO – KUJME PI(C)KLE V KUCHYNI

Naložto Foto:

Daniela Turecká

Vášni nakládání propadla před dvěma lety a od té doby plní sklenicemi se slanými chuťovkami spíže vlastní rodiny i přátel. Z původní záliby se časem vyvinul větší projekt s e-shopem vhodných sklenic a doplňků k nakládání a unikátní kuchařka Nalož to, která se jako jediná věnuje nakládání sýrů, zeleniny a nejrůznějších specialit do sklenic.

Daniela pracuje jako produkční a dekor stylistka při focení, a tak se na vzniku kuchařky podílela od začátku do konce, všechna jídla sama připravila i nazdobila na focení, kterého se ujal její manžel – známý fotograf jídla a osobností David Turecký. Z jejich společné vášně pro nakládané dobroty se zrodila kuchařka plná lahůdek ve skle, kterými potěšíte sebe, své blízké i přátele a které především poslouží jako perfektní dárky pro všechny příležitosti.

A pokud byste se náhodou rozhodli s nakládáním na chvíli přestat, Daniela vám ukáže, jak kreativně lze prázdné sklenice využít.

Vydává Došel karamel s. r. o., kniha stojí 299 Kč, více na www.naloz-to.cz

Videa

reklama

reklama