Nadýchaný čokoládový dort

Doba přípravy:
Počet porcí: 12-16
Nadýchaný čokoládový dort Foto:
Nadýchaný čokoládový dort
Foto: isifa.com

Plánujete oslavu? Pak právě tento nadýchaný čokoládový dort se může stát zlatým hřebem vaší hostiny. Vypadá luxusně a přesně tak i chutná.

Suroviny
Na korpus:
hladká mouka s kypřícím práškem 175 g
kakaový prášek 100 g
jedlá soda 1 špetka
sůl 1 špetka
velké vejce 3 ks
mléko 175 ml
mléko 175 ml
Na polevu:
smetana ke šlehání 450 ml
tmavá čokoláda, nalámaná na kousky 300 g
pár kapek vanilkového extraktu
Na zdobení:
tmavá čokoláída 400 g
čokoládové lupínky 100 g
Postup
1

Předehřejte troub na 180°C, u plynové na stupeň 4.

2

KORPUS: Do mísy nasypte mouku, kakaový prášek, jedlou sodu a sůl. Vmíchejte cukr. Našlehejte vejce s olejem a mlékem, zalijte hmotou suchou směs a dobře promíchejte. Hmotu nalijte do vyložené dortové formy. Pečte ve středu trouby 1¼ - 1½ hodiny, nebo dokud nebude těsto na dotek uprostřed pevné.

3

Korpus vyndejte z trouby, vyklopte ho na desku, pečící papír ponechte pod těstem a nechte vychladnout. Převrácení na vrchní stranu pomůže vyrovnat případné vyklenutí, které při pečení vzniklo. Pokud korpus i po vychladnutí hodně kopulovitý, odřízněte vršek.

4

POLEVA: Smetanu přiveďte do varu. Čokoládu dejte do mísy, přelijte ji horkou smetanou a přidejte vanilkový extrakt. Míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Můžete použít tyčový mixér, aby se promíchání urychlilo. Směs nechte vychladnout a potom ji dejte do lednice nechat zhoustnout.

5

ČOKOLÁDA NA ZDOBENÍ: Nalamte čokoládu na kousky a rozpusťte ji buďto v mikrovlnné troubě nebo v hrnci na vodní lázní, aby dosáhla teploty 50°C. Dvě třetiny rozpuštěné čokolády nalijte na žulovou nebo mramorovou desku a rozhrňte ji pomocí špachtle a širokého nože. Špachtlí nahrňte čokoládu zpátky do středu a potom ji znovu rozhrňte do stran.

6

Rozhrnování a zahrnování opakujte dokud čokoláda nezačne houstnout. To by se mělo stát při teplotě asi 27°C.

7

Seškrábněte čokoládu z pracovní desky a dejte zpět do mísy se zbylou čokoládou. Teď by čokoláda měla mít 31-32°C, což je pracovní teplota. Pokud bude teplota vyšší, zopakujte ochlazení na pracovní desce, když by byla nižší, velmi pozvolna čokoládu přihřejte.

8

Abyste mohli udělat hoblinky, nalijte část správně temperované čokolády opět na pracovní desku a rozhrňte ji na co nejtenčí obdélník. Když začne čokoláda tuhnout, zarovnejte okraje obdélníku nožem. Potom se musí pracovat rychle: Na jednom konci dejte špachtli asi 5 cm od okraje čokolády, navrch čokolády přidržte prst a směrem od sebe seškrábněte čokoládovou hoblinu. Kdyby byly hoblinky příliš tuhé, musí se rozvinout, dokud čokoláda zcela neztuhne. Naškrábejte hobliny z celého čokoládového obdélníku. Tenhle proces opakujte ještě 2x-3x, abyste zpracovali celou temperovanou hmotu.

9

Nožem s dlouhou střenkou rozřízněte horizontálně dortový korpus na 3 části.

10

Šlehejte ochlazenou polevu dokud nebude lehká a nadýchaná. Částí naplňte díly korpusu. Zbytek naneste na vršek a strany dortu a co nejvíce ji uhlaďte.

11

Čokoládové nudličky nasypte na pečící papír, pak je nabírejte a lehce přitlačte na strany dortu.

12

V rukavicích potom vkládejte čokoládové hobliny směrem od krajů ke středu na povrch dortu a trochu je zatlačte do polevy.

13

Pracujte v kruzích až naplníte i střed, použijte trochu polevy, aby hobliny dobře držely, pokud bude potřeba.

Nadýchaný čokoládový dort Foto: isifa.com

Nadýchaný čokoládový dort Foto: isifa.com

Nadýchaný čokoládový dort, Foto: isifa.com

Videa

reklama

reklama