Myslivecký guláš s perníkovým knedlíkem

Doba přípravy:
Počet porcí: 4–6
Myslivecký guláš s perníkovým knedlíkem  Foto:
Myslivecký guláš s perníkovým knedlíkem
Foto: Karolína domácí kuchařka

Využijte dobu, kdy je k mání čerstvá zvěřina. Poctivý guláš s měkkounkým masem doplňte zajímavými knedlíky s perníkem, který jim dodá příjemnou chuť a nezvyklou barvu.

Sledujte novou kulinární show Karolína, domácí kuchařka každou sobotu v 18.10 na Primě!

Všechny recepty, bonusová videa a další informace z natáčení najdete ve speciálu:

Suroviny
Guláš:
máslo 2 lžíce
anglická slanina, na kostičky 100 g
velká cibule, nakrájená najemno 2 ks
kančí kýta, na kostky 600 g
hutné červené víno 500 ml
jalovec 6 ks
celé nové koření 4 ks
mletá sladká paprika
sůl
tymián
rozmarýn
velké mrkve, na kolečka 2 ks
celer, na kostičky 1/4 bulvy
rajský protlak 2 lžíce
Perníkový knedlík:
vejce 3 ks
mléko 250 ml
rohlíky, nakrájené na kostičky 3 ks
sůl
sádlo na vymazání hrnků (obyčejné rovné hrnky)
Postup
1

Maso z divočáka nakrájíme na kostky a osolíme, zeleninu nakrájíme na kolečka a proužky. Maso proložíme zeleninou, bylinkami a kořením (jalovec trochu roztlučeme v utěrce nebo hmoždíři) do mísy. Zalijeme dobrým červeným vínem a dáme na noc do lednice.

2

Druhý den maso, zeleninu a víno zase rozdělíme. Pomůžeme si cedníkem. Na oleji maso zprudka opečeme a pak ho vyjmeme, ihned vložíme zeleninu a slaninu nakrájenou na kostičky. Když se nám bude zdát zelenina a slanina dost opečená, přidáme mletou papriku, lžíci másla, protlak, krátce orestujeme a zalijeme červeným vínem, jež nám zbylo z nakládání, přidáme maso a dusíme. Přidáváme vývar nebo vodu, když už se víno téměř odpaří (cca po půl hodině).

3

Když je maso měkké vyjmeme ho do jiného kastrolu a omáčku na něj propasírujeme. Dochutíme solí a pepřem.

4

Než se maso dodusí, připravíme si knedlíky. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Perník nastrouháme a z bílků ušleháme sníh. Žloutky, perník, mléko, mouku, rohlíky a sůl promícháme. Nakonec opatrně vmícháme sníh.

5

Těsto na perníkové knedlíky rozdělíme do sádlem vymazaných hrníčků a vaříme v hrnci pod pokličkou, zalité do poloviny vroucí vodou (voda nesmí být moc vysoko, aby při bublání nenatékala do hrnků).

6

Zda jsou knedlíky hotové, vyzkoušíme špejlí – když se na ni nelepí těsto, máme hotovo. Bude to trvat tak 20 minut.

Myslivecký guláš s perníkovým knedlíkem  Foto:

Myslivecký guláš s perníkovým knedlíkem                                               Foto: Karolína, domácí kuchařka

Karolína, domácí kuchařka

Karolína, domácí kuchařka - kniha Foto:

Karolína Kamberská

Kniha je oslavou domácího vaření. Gastronomická novinářka, písničkářka a matka tří dětí Karolína Kamberská ve svých receptech vychází z tradic našich babiček, ale přetváří je pro 21. století. Recepty předávané z generace na generaci, kuchařská invence i inspirace z cest tvoří praktickou výbavu pro všechny, kterým záleží na tom, aby chvíle u společného stolu byly malou každodenní radostí.

Podstatným rozšířením nabídky jídel z televizního pořadu "Karolína, domácí kuchařka" vznikla pestrá kolekce receptů, které vám pomohou vařit nápaditě, z dostupných surovin a v krátkém čase. Karolína dobře zná z vlastní zkušenosti všechny zapeklité situace, které moderní hospodyně doma čekají. A její kuchařka je řeší s bravurou, vtipem a pochopením.

Další rychlé a jednoduché recepty od Karolíny najdete v novém časopise Prima FRESH, který je právě v prodeji:

Článek

Časopis Prima FRESH  Foto:

PŘEKVAPENÍ! Vydáváme časopis Prima FRESH

Kulinární web Prima Fresh spatřil světlo světa před rokem a půl a za tu dobu už si získal své stálé čtenáře. Proto jsme se rozhodli nadělit jim i sobě první letošní...
Videa

reklama

reklama