Muffiny s ječnou moukou v řeckém stylu

Doba přípravy:
Muffiny v řeckém stylu Foto:
Muffiny v řeckém stylu
Foto: Klára Michalová

Příprava muffinů je jednoduchá a výsledek vždy potěší. Nebojte se experimentovat s přísadami, v tomto receptu je například použita kombinace celozrnné pšeničné a ječné mouky. Na chuti to neubere a zdraví přidá :) O úžasnou chuť se postará voňavé koření, pražené ořechy a svěží sirup z pomerančů.

Suroviny
hrubě nasekané vlašské ořechy 1 1/4 hrnku
pšeničná mouka (i celozrnná) 1 1/2 hrnku
ječná mouka 1/2 hrnku
prášek do pečiva 2 lžičky
soda na pečení 1/2 lžičky
mletá skořice 1 lžička
drcený hřebíček 3/4 lžičky
strouhaný muškátový oříšek 1/4 lžičky
sůl 1/4 lžičky
velká vejce 2 ks
tmavý třtinový cukr 3/4 hrnku
řecký jogurt 2/3 hrnku
čerstvě nastrouhaná kůra z bio pomeranče 2 lžičky
pomerančová šťáva 1/2 hrnku
Na sirup:
pomerančová šťáva 1/3 hrnku
tmavý třtinový cukr 1/4 hrnku
čerstvá pomerančová kůra 1 malý kousek
Postup
1

Předehřejte troubu na 180 °C, na plech s pečicím papírem nasypte nasekané vlašské ořechy a pražte je po dobu asi 7 minut, pak je vyndejte z trouby, dejte zchladit a také troubu přepněte na 160 °C.

2

Smíchejte: obě mouky, kypřicí prášek, sodu, koření a sůl ve větší míse. V další míse vyšlehejte cukr a vejce do pěny, pak přidejte jogurt, pomerančovou kůru a pomerančovou šťávu, nakonec vmíchejte olej, tak aby se vše spojilo do hladké hmoty. Potom vmíchejte ve dvou dávkách vlhké ingredience do suchých opět tak, aby vzniklo hladké těsto. Nakonec přidejte 3/4 nasekaných pražených ořechů.

3

Těsto plňte do formiček na muffiny a pečte cca 30 minut, proveďte zkoušku vpíchnutím špejle doprostřed muffinu, pokud je suchá, muffiny jsou hotové.

4

Během pečení si svařte sirup: dejte na menší pánev pomerančovou šťávu, cukr, hřebíčky a kůru. Přiveďte do varu a zvolna vařte a míchejte, dokud tekutina nezhoustne, což bude trvat asi 5 minut. Vyndejte kůru a hřebíčky a nechte zchladnout.

5

Muffiny několikrát propíchněte špejlí a přelijte sirupem, posypte zbylými vlašskými ořechy a nechte zhruba půl hodiny vychladit.

6

A pak se už jen zakousněte a sněte o Řecku.

Tento recept pro vás připravila majitelka Řemeslné pekárny Artisan Bakehouse paní Milada Manto. O její krásné a voňavé práci si můžete přečíst v článku:

Článek

Řemeslná pekárna  Foto:

Dobré pečivo voní zdálky a chutná božsky

Majitelka Řemeslné pekárny Milada Manto vystudovala klasickou filologii, která s pečivem zdánlivě nemá nic společného. Ale přece... Zatímco dříve pátrala po kořenech slov,...
Videa

reklama

reklama