Mrkvový koláč s podmáslím a kořeněným karamelem

Doba přípravy:
Počet porcí: 1 koláč
Mrkvový koláč s podmáslím a kořeněným karamelem Foto:
Mrkvový koláč s podmáslím a kořeněným karamelem
Foto: Just Spice

Mrkvový koláč se už zařadil k stálicím mezi moučníky na našich stolech. Tentokrát pro vás máme variantu s pekanovou drobenkou a karamelovým voňavým přelivem.

Suroviny
máslo pokrájené na kousky 300 g
nahrubo nastrouhaná karotka 300 g
karotky (raději menší) rozkrojené podélně na poloviny 8 ks
smetana 30% 120 ml
mletá skořice 3 lžičky
mletý zázvor 2 lžičky
mletý muškátový oříšek 2 lžičky
vejce 4 ks
prášek do pečiva 3 a 1/4 lžičky
podmáslí 150 ml
strouhaná kůra z 1 pomeranče a 1 citronu
Pekanová drobenka:
tmavý cukr 20 g
máslo 10 g
nahrubo nasekané pekanové ořechy 45 g
Postup
1

Předehřejte troubu na 180 °C. V pánvi rozmíchejte 180 g cukru a 40 ml vody. Zahřívejte a míchejte, dokud nevznikne světlý karamel. Opatrně vmíchejte 260 g másla – nepoprskejte se, pálí to. Vmíchejte strouhanou mrkev a pomaličku opékejte 15 min. Nechte zchladnout.

2

Smíchejte v pánvi 220 g pískového cukru a 50 ml vody a vařte, dokud nevznikne tmavý karamel. Opatrně vmíchejte zbylé máslo a ještě 50 ml vody. Přidejte překrájené karotky a vařte doměkka (4–5min). Vyndejte děrovanou naběračkou. Nechte vychladnout. Do zbylého krému vmíchejte smetanu a polovinu koření a odložte stranou. Krém ohřejte na mírném ohni až před podáváním.

3

Na pekanovou drobenku smíchejte přísady v misce a odložte.

4

Prošlehávejte vejce, žloutek a zbylý cukr, dokud krém nezbělá. Prosijte do vajec mouku, přidejte prášek do pečiva a zbylé koření. Promíchejte, přidejte podmáslí, kůru z citronu i pomeranče a strouhanou mrkev. 22 cm velkou koláčovou formu vymažte máslem, vyložte pečicím papírem. Vlijte těsto, urovnejte povrch. Do hvězdice poklaďte rozpůlenými karotkami a posypte pekanovou drobenkou. Pečte 1–1 ¼ hodiny, vyzkoušejte těsto špejlí.

5

Nechte 15 min. chladnout, podávejte teplé, přelité horkým kořeněným karamelem.

Mrkvový koláč s podmáslím a kořeněným karamelem Foto: Just Spice

Mrkvový koláč s podmáslím a kořeněným karamelem. Foto: Just Spice

 

S kořením kolem světa

Just SpiceMožná jste na tom jako my, máte rádi pestrou světovou kuchyni a leccos vám při vaření chybí. A možná jste při cestách po světě byli fascinovaní kořením na tržištích, tím pestrobarevným kaleidoskopem plným vůní. Mnohokrát jsme si z cest přivezli „něco“, o čem jsme vůbec nevěděli, nač to použít. A doma jsme hledali recepty.

Vášeň pro cestování a vášeň pro dobré jídlo je důvodem, proč jsme založili JUST SPICE, e-shop plný chutí, vůní a barev a hlavně plný koření. Na dobrém jídle záleží. A také záleží na detailu. Tedy na koření, se kterým vaříte. Přivážíme pro vás špičkové koření z celého světa, vyzkoušejte ten rozdíl.

 

Další varianty mrkvového koláče:

Recept

Mrkvový dort s citronovou polevou Foto: FOODLOVER.CZ

Mrkvový dort s citronovou polevou

Tento dort si určitě zamilujete. Příprava je jednoduchá, mrkev dodá korpusu vláčnost a skvělou chuť, která se výborně snoubí s ořechy a voňavým kořením. Svěží poleva dodá ...

Recept

Mrkvový koláč Foto: Zelenina moje láska

Mrkvový koláč s ořechy

Moučníky s mrkví jsou stále oblíbenější. Není to jen proto, že působí tak nějak zdravěji, ale navíc mají skvělou chuť! Mrkev je přirozeně sladká a navíc zachová dezertům ...

Recept

Grand Café Orient - Mrkvový dort Foto: archiv

Mrkvový dort s ořechy

Mrkvový dort s lehkým nakyslým krémem obsypaný ořechy a voňavý kořením. To je harmonie chutí, která vždy potěší. Zkuste tento recept z vyhlášené kavárny Grand Café Orient, ...

Videa

reklama

reklama