Mrkvový koláč

Doba přípravy:
Počet porcí: 12 plátků
Mrkvový koláč Foto:
Mrkvový koláč
Foto: profimedia.cz

Tento snadný mrkvový koláč můžete trochu vylepšit: sýrovou směsí potřete i jeho vrchní část a následně vše zasypejte nasekanými ořechy. Výborné jsou například pekany! :)

Suroviny
celozrnná mouka 140 g
špetka soli
kypřicí prášek 1,5 lžičky
směs mletého koření (skořice, badyán aj.) 1 lžička
mletý zázvor 1 lžička
tmavý hnědý cukr 55 g
sultánky, namočené přes noc v neslazeném pomerančovém džusu (125 ml) 115 g
střední mrkev, oloupaná a jemně nastrouhaná 4 ks
bílky pokojové teploty 2 ks
nízkotučný měkký sýr rozšlehaný se 2 lžícemi moučkového cukru 100 g
Postup
1

Předehřejte troubu na 170 °C. Pekáček vymažte a vysypejte moukou, případně použijte pečicí papír.

2

Prosejte mouku, sůl, kypřicí prášek, směs koření a mletý zázvor do velké mísy. Vmíchejte cukr, sultánky se šťávou, mrkev i olej a dobře promíchejte.

3

Z bílků ušlehejte sníh a následně ho opatrně, ale dobře vmíchejte do mrkvové směsi.

4

Přelijte do pekáčku a pečte asi 1 hodinu až 1 hodinu a 1/4 (propečení zkoušejte klasicky dřevěnou špejlí).

5

Po upečení nechte v pekáčku chladnout asi 10 minut, poté přendejte na mřížku a sundejte pečicí papír (pokud jste ho používali).

6

Jakmile je koláč úplně studený, podélně ro rozřízněte a mezi pláty vetřete sýrovou směs.

Mrkvový koláč 2 Foto: Mrkvový koláč; Profimedia.cz

Videa

reklama

reklama