Mrkvový dort s ořechy

Doba přípravy:
Počet porcí: 12 řezů
Grand Café Orient - Mrkvový dort Foto:
Grand Café Orient - Mrkvový dort
Foto: archiv

Mrkvový dort s lehkým nakyslým krémem obsypaný ořechy a voňavý kořením. To je harmonie chutí, která vždy potěší. Zkuste tento recept z vyhlášené kavárny Grand Café Orient, kde dorty opravdu umí :)

Suroviny
Korpus:
strouhané vlašské ořechy 115 g
vejce 3 ks
olej 150 g
najemno nastrouhaná mrkev 250 g
bílý jogurt 2 lžíce
vanilkový cukr 1/2 sáčku
mletá skořice 1 lžička
mletý zázvor 1 lžička
kypřicí prášek 1/2 sáčku
jedlá soda 1/2 sáčku
Náplň:
měkký tvaroh nebo mascarpone 1 a 1/2 vaničky
vanilkový cukr
rostlinná šlehačka
nahrubo nasekané vlašské ořechy na zdobení
Postup
1

Ve velké míse smíchejte ručně vejce, olej, nastrouhané ořechy a mrkev, cukr a jogurt. Poté postupně vmíchejte mouku smíchanou s kypřicím práškem, jedlou sodou, nastrouhaným muškátovým oříškem, skořicí a zázvorem, tak aby vzniklo hladké těsto.

2

Dortovou formu vyložte pečicím papírem, vlijte těsto a dejte do rozehřáté trouby na 140 °C. Pečte asi 1 hodinu a 15 minut.

3

Mezitím si připravte náplň. V míse vymíchejte dohladka tvaroh, cukr moučku a vanilkový cukr podle chuti. Po rozpuštění cukru postupně přimíchejte povolené máslo a nakonec krém odlehčete přidáním ušlehané rostlinné šlehačky.

4

Korpus po vychladnutí překrojte podélně na dvě části. Promažte ho vyšší vrstvou krému a poté celý dort omažte krémem ze všech stran. Boky obsypte nahrubo mletými ořechy. Na závěr můžete odekorovat mrkvičkami z marcipánu.

5

Před krájením musí dort být nejméně 10 hodin v chladu. Při podávání krájejte na 12 porcí.

Článek

Grand Café Orient - interiér Foto: archiv

Grand Café Orient: Jediná kubistická kavárna na světě

Kavárna, život a umění. Ideální kombinace, kterou objevili naši předci už v polovině 19. století. Grand Café Orient v domě U Černé Matky Boží není jen vzpomínka na zašlou ...

Mrkvový dort Foto: archiv

Mrkvový dort. Foto: archiv Grand Café Orient

Videa

reklama

reklama