Mrkvový dort s citronovou polevou

Doba přípravy:
Počet porcí: 6–8
Mrkvový dort s citronovou polevou Foto:
Mrkvový dort s citronovou polevou
Foto: FOODLOVER.CZ

Tento dort si určitě zamilujete. Příprava je jednoduchá, mrkev dodá korpusu vláčnost a skvělou chuť, která se výborně snoubí s ořechy a voňavým kořením. Svěží poleva dodá dokonalý chuťový akcent.

 

Mrkvánek je hned po Sachru můj nejoblíbenější dort. Baví mě na něm hned několik věcí – tak zaprvé mám pocit, že když jeho základní surovinou je mrkev a navíc část mouky nahrazuji celozrnnou, musí zákonitě být hrozně zdravý, a tudíž lze beztrestně sníst i více kusů denně. Druhý kladný bod mu dávám za to, že pokud jste alespoň trochu šikovní, prakticky ho nejde zkazit a ve výsledku vypadá hrozně dobře. Třetí bod získává jednoznačně za velkou oblibu u široké škály konzumentů (osobně otestováno). A ta chuť – kombinace vláčného mrkvového korpusu, ořechů, skořice spolu s citronovou polevou, prostě lahoda!

 

Komu se příčí strouhaná mrkev v těstě, osobně se můžu zaručit za to, že bude při konzumaci tak okouzlen, že na strouhanou mrkev ani nepomyslí. Já sama mám v sobě vybudovanou silnou nenávist ke školnímu mrkvovému salátu, nicméně tenhle dortík mám moc ráda.

Suroviny
najemno nastrouhaná karotka 300–350 g
hnědý třtinový cukr (nebo bílý cukr krupice) 350 g
mouka – asi 1/2 polovina polohrubé, 1/4 špaldové a 1/4 pšeničné celozrnné 300 g
libovolné sekané ořechy (já mám nejraději mandle) 80 g
olej 150 ml
vajíčka 4 ks
malý pomeranč 1 ks
sůl 1/2 lžičky
jedlá soda 1/2 lžičky
skořice 1/2 lžičky
na polevu:
citron 1 ks
Postup
1

Strouhanou mrkev, cukr, mouku, ořechy, sodu, sůl, skořici a muškátový oříšek dobře smícháme ve velké míse. Olej a vejce si lehce metličkou ušleháme vedle v menší misce (žádné velké šlehání). Smícháme sypkou hmotu s tekutou složkou a všechno dobře spojíme.

2

Dortovou formu o průměru 22 cm buď vymažeme máslem a vysypeme moukou, nebo vystřihneme pečicí papír podle tvaru formy a vyložíme jím dno. Těsto vlijeme do formy a pečeme lehce přes hodinu na 180 °C.

3

V mezičase si připravíme kandovanou pomerančovou kůru na ozdobu. Na hrubém struhadle nastrouháme hoblinky z kůry jednoho pomeranče. Necháme chviličku (cca 3 minuty) povařit ve vodě se lžící cukru, scedíme a necháme dobře okapat.

4

Upečený dort necháme úplně vychladnout, potom si připravíme citronovou polevu. Smícháme 150 g prosátého moučkové cukru s 2 lžícemi vařící vody a přidáme 1–2 lžíce citronové šťávy, všechno dobře spojíme. Konzistence musí být tak akorát hustá, ne beton, ale ne úplně tekoucí. Lze přidat více vody nebo šťávy.

5

Dort se vám na povrchu zřejmě trochu „vyboulí“, takže je nejlepší ho seříznout – po obvodu ho naříznete nožem se zoubky, do řezu napresujete režnou nit a ukrojíte, jako když krájíte knedlíky. Potom je nejlepší dort obrátit seříznutou částí dolů a povrch máte krásně rovný a hladký. Na povrch nožem naneseme citronovou polevu a už jen ozdobíme kandovanou pomerančovou kůrou. Hotovo!

Mrkvový dort s citronovou polevou Foto: FOODLOVER.CZ

Mrkvový dort s citronovou polevou. Foto: FOODLOVER.CZ

 

FoodloverKdo je Foodlover.cz ?

Jmenuju se Tereza Sychrová a můj blog vznikl v létě roku 2012 z čisté lásky k jídlu, vášně k vaření a potřeby seberealizace jinde než ve škole a v práci.

Foodlover.cz jsem především já – od malička velká milovnice jídla a všeho, co s jídlem souvisí, mimo to v posledních letech také milovnice cestování, studentka práv, asistentka v advokátní kanceláři, nenapravitelný nervák, perfekcionista a rozená pečovatelka o své blízké. Všechno se vším souvisí, a tak tyhle moje vlastnosti zároveň hodně utvářejí i podobu blogu.

Videa

reklama

reklama