Mrkvové koblihy s jogurtovou polevou

Doba přípravy:
Počet porcí: 15 ks
Mrkvové koblihy s jogurtovou polevou  Foto:
Mrkvové koblihy s jogurtovou polevou
Foto: Na talířek - Petra Novotná

Odepřít dětem sladké je téměř nesplnitelný úkol. Tyhle kobližky mají jednu přidanou hodnotu a to je mrkev. Chutnají fakt skvěle, jsou voňavé a krásná bílá jogurtová poleva jim dodá další chuť a šmrnc.

Suroviny
mrkev nakrájená nahrubo 240 g (asi 3 ks)
smetana 2 lžíce
vlažné mléko 70 ml
máslo 50 g
sušené droždí 1 balení
špetka soli
špetka mletého badyánu
špetka mleté skořice
vejce 1 ks
kvalitní bílý jogurt 1 kelímek
třtinový cukr 4 lžíce
voda 2 lžíce
Postup
1

Nejdříve dejte vařit mrkev do vody zhruba na 20 minut. Potřebujete, aby úplně změkla.

2

Mezitím, co se vaří mrkev, dejte máslo do malého rendlíčku a opatrně na mírném plameni zahřívejte, dokud lehce nezhnědne, ale pozor, nepřepalte ho! Přelejte do misky a nechte vychladnout.

3

Mléko zahřejte a přisypte droždí, nechte chvilku vyběhnout.

4

Mrkev slijte, přidejte dvě lžíce smetany a rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Nechte vychladnout.

5

Mouku smíchejte s cukrem, kořením a špetkou soli. Přidejte vajíčko, žloutky, mléko a máslo a nakonec rozmixovanou vychladlou mrkev. Těsto nechte pořádně pomocí hnětacího háku zpracovat v robotu (nebo uhněťte vařečkou) a nechte 1 hodinu kynout.

6

Po hodině těsto vyklopte na pomoučněnou plochu a válečkem uválejte na zhruba 1,5 cm silnou placku.

7

Vykrajujte kolečka a dovnitř koleček udělejte malou díru. (Já použila 8cm a 2cm průměr koleček, jestli doma nemáte taková vykrajovátka, můžet improvizovat – sklenice a víčko a pod.)

8

Skládejte na pečicí papír, jeden kobližek vedle druhého. Přikryjte utěrkou a nechte dalších 45 minut kynout.

9

Připravte si jogurtovou polevu, rozehřejte 4 lžíce třtinového cukru a přidejte k němu asi 2 lžíce vody. Měl by vám vzniknout sirup. Ten smíchejte s jogurtem a dejte do lednice ztuhnout.

10

Rozpalte větší množství oleje, ve kterém budete kobližky smažit z obou stran, dokud nebudou hnědé. Jakmile vychladnou, polijte je jogurtovou polevou. Čím je ozdobíte, už je jenom na vás. My jsme použili naše oblíbené zdobení z obchodu Marks & Spencer, protože je obarvené jenom přírodními barvami (řepa, špenát, kurkuma).

Mrkvové koblihy s jogurtovou polevou  Foto:

Mrkvové koblihy s jogurtovou polevou, foto: Petra Novotná / Natalířek.cz

Na talířek.cz Foto: Co si dáme na talířek?

Jmenuji se Petra, jsem Ambassador ve společnosti Jamie Oliver Food Revolution a se svojí dcerou Lindou vám chci ukázat, že vaření s dětmi může být skvělá zábava. Pojďme děti přirozeně naučit jíst dobře, poznat kvalitní suroviny, nestresovat je tím, co můžou a nemůžou, a hlavně se naučme užít si společný čas v kuchyni.

Na našem společném blogu Natalířek.cz najdete recepty, videa, postřehy a tipy, které vám snad přinesou tu správnou inspiraci pro vaření s dětmi a pro děti.

Videa

reklama

reklama