Mrkvová zavařenina

Doba přípravy:
Počet porcí: 4 sklenice (po 400 g)
Mrkvová zavařenina Foto:
Mrkvová zavařenina
Foto: Johana Pošová

Máte-li pocit, že se mrkev hodí jen do polévky, věnujte pozornost tomuto receptu, který pochází z dílny mistrů zavařeniny, jakými jsou Britové.

Suroviny
mrkev, oloupaná a nastrouhaná 1 kg
najemno nastrouhaná kůra a přecezená šťáva ze 2 citronů
najemno nastrouhaná kůra a přecezená šťáva z 1 pomeranče
skořice 2–3 svitky
nastrouhaný muškátový oříšek 1 lžička
Postup
1

Mrkev, citrusovou šťávu a cukr promíchejte v kastrolu, ve kterém budete zavařeninu vařit. Skořici a hřebíčky zavažte do kousku gázy, posaďte do kastrolu a nechte vše přes noc macerovat.

2

Vlijte asi 900 ml vody, přidejte muškátový oříšek a pomalu zahřívejte, až se cukr rozpustí.

3

Směs uveďte do varu a pak vařte asi 30 až 40 minut, až zavařenina dosáhne požadované konzistence (když jí kousek kápnete na vychlazený talířek, začne hned želírovat).

4

Opatrně vylovte balíček s kořením, nechte 10 minut chladnout a pak vlijte do ještě teplých vysterilizovaných sklenic a ještě zahorka uzavřete. Zavařeninu uchovávejte na chladném suchém místě a do roka spotřebujte.

Mrkvová zavařenina 2 Foto: Mrkvová zavařenina; foto: Johana Pošová

Videa

reklama

reklama