Mrkvová polévka s kardamomem

Doba přípravy:
Počet porcí: 4–6
Mrkvová polévka s kardamonem  Foto:
Mrkvová polévka s kardamonem
Foto: Kuchařinka.cz

Spojení sladké mrkve, neutrálních brambor a voňavého kardamomu vytvoří dokonalou souhru chutí, která vás přesvědčí, že mrkvová polévka může být opravdu luxusní dobrota.

Suroviny
máslo 1 lžíce
olivový olej 1 lžíce
cibule 1/2 ks
vetší mrkev 3 ks
menší brambory 5 ks
smetana 1 lžíce
zeleninový vývar 1 litr
sůl
čerstvě namletý pepř
sušený tymián 1 lžička
kardamom 3 semínka
Postup
1

Na olivovém oleji s máslem nejdříve orestujte cibulku, pak přihoďte nakrájenou petržel, brambory a nakonec mrkev. Přidejte tři semínka kardamomu a lžíčku sušeného tymiánu. Zalejte ideálně zeleninovým vývarem (pokud nemáte, tak vodou) tak, aby byla zelenina akorát ponořená, a vařte, dokud úplně nezměkne.

2

Pak tyčovým mixérem rozmixujte co nejvíce dohladka (pokuste se předtím vylovit semínka kardamonu). Pokud chcete polévku úplně jemnou, můžete ji propasírovat. Přilejte asi lžíci smetany a zamíchejte. Dosolte, dopepřete dle chuti.

3

Podávejte s tenkými plátky mrkve, které osmažíte na oleji jako chipsy. Ideální je ještě opečená bagetka lehce potřená česnekem.

Mrkvová polévka s kardamonem  Foto: Kuchařinka.cz

Mrkvová polévka s kardamomem. Foto: Kuchařinka.cz

Kuchařinka II

Seznamte se s Kuchařinkou

Jmenuji se Petra Novotná a přiznávám, že nejsem vyučená kuchařka, ale jsem osoba s láskou k vaření. Jsem ale i máma, grafička a teď už i blogerka a mám neodolatelnou touhu vám ukázat, že vaření není tak těžké, jak se někomu může zdát a že používání základních surovin, kvalitního masa, zeleniny a trochu i hlavy může nakonec vést k tomu, že se budete cítit ještě o něco lépe...

… takže vařím, peču a třeba griluju . A přesně to, na co mám chuť já, moje děti nebo můj muž. Někdy jen proto, že se potřebuju trochu zrelaxovat nebo vyzkoušet něco nového. Své výtvory pravidelně sdílím na blogu Kuchařinka.cz.

Videa

reklama

reklama