Mrkvance z Polné

Doba přípravy:
Počet porcí: 30 mrkvanců
Mrkvance z Polné Foto:
Mrkvance z Polné
Foto: Regionální kuchařka

Jednou z příležitostí, při kterých se v Polné vždy pekly mrkvance (či také mrkvánky), bývala pouť o druhé zářijové neděli. Pouť byla tradičně zasvěcena patronu města sv. Liguriáši a v době jejího trvání byla průčelí domů vyzdobena svazky mrkve.

Suroviny
mléko 200 ml
máslo 100 g
kvasnice 35 g
fenykl 20 semen
sůl 1 špetka
sádlo na potření plechu a mrkvanců
na náplň:
mrkev 200 g
cukr 125 g
máslo 50 g
vanilkový cukr 1 ks
máslo na potření
Postup
1

Z kvasnic, vlažného mléka a trochy cukru zadělejte kvásek. Nechte vzejít na teplém místě. V hmoždíři roztlučte semínka fenyklu. Obě mouky promíchejte a vsypte ke kvásku. Přidejte cukr krupici, žloutky, podrcený fenykl, špetku soli a rozpuštěné máslo. Důkladně vypracujte těsto a nechte na teplém místě vykynout na dvojnásobný objem.

2

Zatím připravte náplň z mrkve. Očistěte mrkev a nastrouhejte ji najemno. Promíchejte s cukrem a vanilkovým cukrem. Mrkev s cukrem poduste na 50 g másla. Přibližně po deseti minutách sundejte z plotny a dejte zchladnout. Pokud je v mrkvi přebytečná tekutina, opatrně ji vymačkejte a slijte.

3

Z vykynutého těsta odkrajujte lžící přiměřeně velké kusy a tvarujte z nich bochánky. Ty vždy zploštěte, naplňte mrkvovou náplní a důkladně zabalte. Mrkvance pokládejte na vymaštěný plech dost daleko od sebe, aby se nespekly. Před pečením je potřete rozpuštěným sádlem.

4

Nechte ještě čtvrt hodiny dokynout na plechu, pak vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a zhruba 20 minut pečte, dokud nezezlátnou. Ještě teplé mrkvance potřete rozpuštěným máslem a pocukrujte moučkovým cukrem.

Mrkvance z Polné Foto: Regionální kuchařka

Mrkvance z Polné. Foto: Regionální kuchařka

REGIONÁLNÍ KUCHAŘKA

Regionální kuchařka NOVÁChuťový místopis Čech, Moravy a Slezska

Petra Pospěchová

Jediná kuchařská kniha, která poctivě mapuje kuchyni všech krajů České republiky.

Obsahuje 13 kapitol, z nichž každá představuje konkrétní region i specifika jeho kuchyně (Brno, Haná, Horácko, Chodsko, jižní Čechy, Krkonoše, Polabí, Praha, Slezsko, Slovácko, Sudety, Šumava, Valašsko). Vysvětluje, proč se užívaly zrovna tyto suroviny nebo způsoby přípravy jídla, co se jedlo v minulosti ve všední den i ve svátek, s jakými rituály bylo jídlo spojené atd.

Kniha vás seznámí s národopisem, historií, se spoustou zajímavostí (třeba kde je na Strážnicku největší oskeruše nebo kde koupíte pálenku oskerušovici), ale především tím nejlepším z kuchyně daného regionu. Těšit se můžete na tradiční polévky, masitá jídla nebo sladkosti. Vše je doplněno krásnými fotografiemi pokrmů i krajiny.

Vydává nakladatelství SmartPress, 352 stran, 599 Kč, vyjde na podzim 2013

Videa

reklama

reklama