Mořský ďas alla saltimbocca

Doba přípravy:
Počet porcí: 2
Mořský ďas alla saltimbocca  Foto:
Mořský ďas alla saltimbocca
Foto: isifa.com

Původní a jediný správný recept na saltimboccu je z telecí panenky, ale kombinace šalvěje a parmské šunky sluší i jiným masům. Varianta s rybou a citronovou omáčkou je rozhodně výborná a svěží, tak proč ji nevyzkoušet?

Suroviny
citron 1 ks
filet z mořského ďasa 250 g
pepř 1 špetka
parmská šunka 2 plátky
šalvěj 10 lístků
olivový olej 2 lžíce
máslo 20 g
bílé víno 1/8 l
sůl 1 špetka
cukr 1 špetka
Postup
1

Omyjte citron v horké vodě a rozřízněte na půl. Jednu půlku nakrájejte na plátky a druhou vymačkejte. Rybí filet omyjte a dobře osušte a nakrájejte asi na 10 plátků. Plátky trochu rukou rozmáčkněte na podložce a pokapejte asi jednou lžičkou citronové šťávy a trochu opepřete.

2

Každý plátek parmské šunky rozkrájejte na pět dílů. Šalvějové lístky omyjte a osušte. Na každý kousek ryby párátkem připevněte (podélně) jeden plátek šunky a jeden díl šalvěje. Na pánvi rozpalte olej, vložte rybu šalvějo-šunkovou stranou dolů a asi 2 minuty opékejte na nízké až střední teplotě. Opatrně rybu otočte a pečte další 3 minuty.

3

Rybu vyjměte a přikryjte alobalem. V pánvi nechte vzpěnit máslo a přidejte zbylou citronovou šťávu a bílé víno. Na vyšší teplotě nechte krátce povařit a dochuťe solí pepřem a cukrem. Kousky ryby vložte opět do pánve a na nízké teplotě 1 minutu nechte potánout. Polijte citronovou omáčkou, obložte plátky citronu a podávejte.

Vyzkoušejte i klasickou verzi z telecího masa:

Recept

Saltimbocca

Saltimbocca

Na saltimboccu určitě potkáte mnoho variací, přitom správný recept je pouze jeden, protože takto si ho Italové před padesáti lety sjednotili. Obsahuje zásadně tenoučké ...
Videa

reklama

reklama