Moravské koláčky

Doba přípravy:
Moravské koláčky Foto:
Moravské koláčky
Foto: Pěkně vypečený blog

Ideální k čaji nebo odpolední kávě! :)

Suroviny
Těsto:
žloutky, pokojová teplota 2 ks
domácí vanilkový cukr 1 zarovnaná lžíce
vlažné mléko 125 ml
olej 50 ml
špetka soli
kůra z 1/2 bio citronu
mouka na zaprášení a podsypání
Kvásek:
kostka čerstvého droždí 1/2 kostky, 21 g
mléko 2 lžíce (odeberte ze 125 ml)
cukr krupice 1 zarovnaná lžička
Posypka:
chlazené máslo 60 g
Tvarohová náplň:
měkký tvaroh v kostce 1 ks, 250 g
cukr krupice 2 lžíce
solamyl 1 lžička
Ostatní:
žloutek + trochu mléka na pomazání před pečením
plná lžíce rozpuštěného másla a troška tuzemáku na potření po upečení
cukr moučka na zaprášení po upečení
Postup
1

Do menší misky rozdrobte droždí, přidejte cukr a mléko a společně promíchejte. Přikryjte utěrkou a nechte vzejít kvásek (trvá to přibližně 10–15 minut).

2

Do velké mísy prosejte mouku, přidejte hotový kvásek, oba druhy cukru, sůl, olej, mléko, žloutky a kůru z citronu.

3

Za pomoci robota uhněťte hladké těsto (pokud bude během hnětení lepit, přisypejte trochu mouky). Jakmile je těsto uhněteno, zaprašte ho lehce moukou, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout přibližně 1,5 hodiny.

4

Během kynutí udělejte posypku. Jednoduše smíchejte mouku, moučkový cukr a máslo. Ručně vytvořte drobenku, kterou budete zdobit koláče před pečením.

5

Dále připravte náplň. Do tvarohu zašlehejte cukr, solamyl a žloutek. Horkovzdušnou troubu předehřejte na 165 °C a připravte si dva velké plechy, které vyložte pečicím papírem. Připravte také žloutek smíchaný s trochou mléka na potření.

6

Po nakynutí přeneste těsto na moukou posypanou plochu a rozdělte si ho na malé kousky. Každý kousek lehce roztáhněte a lžičkou klaďte tvarohovou náplň, kterou do těsta zabalte. Hotové kuličky pokládejte na plech v dostatečné vzdálenosti od sebe.

7

Jakmile je všechno těsto zpracováno, každý koláček lehce zmáčkněte polévkovou lžící. Poté je potřete žloutkem smíchaným s mlékem, zasypejte posypkou a pečte přibližně 12–15 minut. Během pečení si připravte máslo s tuzemákem.

8

Jakmile jsou koláčky upečené, ihned po vytažení je potírejte právě přichystaným máslem s tuzemákem a přendejte je na mřížku, aby vychladly. Před podáváním zaprašte moučkovým cukrem.

Moravské koláčky 2 Foto: Moravské koláčky; foto: Pěkně vypečený blog

Pěkně vypečený blog Foto: Pěkně vypečený blog 

... aneb peču ráda pro svého muzikanta

Můj Pěkně vypečený blog je zaměřený zejména na sladké pečení, kterým dokážu provonět náš dům i několikrát týdně. Inspiraci čerpám například z receptů mých babiček, ale i bulharské rodiny mého muzikanta, díky které jsem začala objevovat nové chutě a poznávat tradiční balkánské pokrmy. Zároveň ráda zkouším nové moderní recepty, které s nadšením ochutnává naše početná rodina. Tím prvním a největším ochutnávačem, je vždy můj muzikant, protože jak už v podtitulu blogu zní ... peču hlavně pro něj.

Lucie Arichteva, 33 let

Videa

reklama

reklama