Moravské koláče

Doba přípravy:
Počet porcí: 20 ks
Moravské koláče Foto:
Moravské koláče
Foto: Kublanka.cz

Tyhle moravské koláče jsou pravda trochu náročnější na přípravu, ale věřte nám, že to stojí za to. A jistě je ocení i všichni u stolu, kteří je ochutnají.

Suroviny
Těsto:
změklé máslo 100 g
nastrouhaná kůra z 1 citronu
sůl 5 g
vanilkový cukr 20 g
polotučné mléko 175 ml
droždí 42 g
Na potření:
vejce 1 ks
polotučné mléko 1 lžíce
Tvarohová náplň:
měkký tvaroh 250 g
vanilkový cukr 20 g
změklé máslo 20 g
sůl 1 špetka
Povidlová náplň:
švestková povidla 250 g
tuzemský rum 1,5 lžíce
Drobenka:
máslo 125 g
Postup
1

Do velké mísy prosejte hladkou a polohrubou mouku, přidejte nastrouhanou kůru z 1 citronu, sůl, vanilkový cukr a vše důkladně promíchejte. K mouce přidejte změklé máslo a prsty ho zapracujte do mouky tak, aby v mouce nezůstal žádný větší kousek másla.

2

V menší misce smíchejte vlažné plnotučné mléko s rozdrobenou kostkou droždí a krupicovým cukrem. Jakmile se na hladině začne tvořit pěna (po cca 10 minutách), přilijte drožďovou směs spolu se žloutky k sypké směsi a vypracujte hladké a vláčné těsto, které by nemělo být příliš lepivé. Vypracované těsto vraťte do mísy, zakryjte ho potravinářskou fólií a nechte ho kynout při pokojové teplotě do zdvojnásobení jeho objemu (40–60 minut).

3

Mezitím, co vám kyne těsto, připravte tvarohovou náplň. V misce utřete změklé máslo s krupicovým cukrem, vanilkovým cukrem, špetkou soli a oběma žloutky. Poté ke směsi přidejte kostku tvarohu a důkladně promíchejte.

4

Vykynuté těsto vyklopte na vál a rozválejte ho na čtverec o tloušťce 4 mm. Placku rádýlkem rozdělte na 16 stejně velkých čtverečků. Do středu každého čtverečku dejte tvarohovou náplň, kterou zabalte do těsta a vyválejte kuličku, kterou položte na plech vyložený pečicím papírem v dostatečných rozestupech spojem dolů.

5

Vyválené kuličky zakryjte potravinářskou fólií a nechte je kynout při pokojové teplotě do zdvojnásobení velikosti (30–40 minut).

6

Troubu předehřejte na 170 °C. V průběhu kynutí připravte drobenku a povidlovou náplň. V misce smíchejte švestková povidla s rumem a prosátým moučkovým cukrem. Drobenku připravte z polohrubé mouky, cukru krupice a másla tak, že všechny suroviny důkladně spolu promnete, až získáte sypkou drobenku. Pokud je drobenka málo sypká, přidejte navíc 1–2 lžíce polohrubé mouky.

7

V misce prošlehejte vejce s 1 lžící plnotučného mléka a směsí potřete vykynuté koláče. Povidlovou náplní naplňte cukrářský sáček s ostrou špičkou, kterou každý koláč shora propíchněte a trochu povidlové náplně vtlačte dovnitř.

8

Koláče na závěr posypejte připravenou drobenkou a dejte je péct do předehřáté trouby dozlatova (15–20 minut).

9

Upečené koláče nechte vychladnout na mřížce.

Moravské koláče Foto:

Moravské koláče Foto:

Moravské koláče Foto:

Moravské koláče, foto: Kublanka.cz

Kublanka vaří doma

Kublanka.cz Foto:

Kublanka je zkratka pro manžele Kubu a Blanku. První jídlo, co Blanka Kubovi uvařila, bylo kuře na meruňkách. S díky jí to vrátil a ještě následující měsíc si z ní dělal legraci, jaká je to ale kuchařka. První partnerské jídlo a hned vlastní gól. To vážně nemohl tušit, jaký kulinářský talent právě objevil.

Nicméně dostala ještě šanci, až tak byl zamilován. A najednou se děly věci. Blanka s Kubou jsou již spolu 8 let. Kuře na meruňkách už mu nikdy neuvařila a naopak uvařila cokoliv si přál. A k reklamaci znovu nikdy nedošlo. Teda až na reklamaci jeho hmotnosti. Blanka uvaří všechno a Kuba všechno sní. Kuba je spokojený. Blanka je spokojená.

Jak jim to společné vaření jde je k vidění na www.kublanka.cz

Videa

reklama

reklama