Monkey bread

Doba přípravy:
Monkey bread Foto:
Monkey bread
Foto: Kublanka.cz

Na první pohled vypadá jako bábovka, ale není tomu tak – je to monkey bread! Ideální pro hladová dítka, ta se na tento dezert vrhnou a postupně si budou trhat jeden kus za druhým :)

Suroviny
vlažné polotučné mléko 300 g
sůl 5 g
změklé máslo 50 g
čerstvé droždí 25 g
vejce 1 ks
Na obalení:
třtinový cukr demerara 250 g
mletá skořice 1 lžíce
máslo, rozpuštěné 200 g
Postup
1

Ve vlažném mléce rozmíchejte rozdrobené droždí a nechte odpočinout při pokojové teplotě zhruba 10 minut. Do velké mísy prosejte hladkou mouku, přidejte cukr krupici, sůl a změklé máslo, které prsty zapracujte do mouky.

2

Jakmile se na hladině mléka začne tvořit pěna a v mouce už nemáte žádné kousky másla, přidejte k mouce vajíčko a za postupného přilévání mléka vypracujte vláčné těsto (5–10 minut), které může být velmi lepivé.

3

Až se těsto při hnětení začne oddělovat od stran mísy, vyklopte ho na lehce pomoučený vál a ještě jednou ho důkladně prohněťte. Z těsta vytvarujte kouli, vraťte ji do mísy, zakryjte potravinářskou fólií a nechte kynout při pokojové teplotě do zdvojnásobení velikosti (60–90 minut).

4

Velkou bábovkovou formu vymažte máslem. Třtinový cukr dejte spolu se skořicí do misky a dobře promíchejte. Do druhé misky dejte rozpuštěné máslo. Vykynuté těsto vyklopte ne lehce pomoučenou pracovní plochu, prohněťte a rozdělte na 35–40 stejných kousků.

5

Z každého kousku vyválejte kuličku, kterou obalte v rozpuštěném másle a poté ve směsi třtinového cukru a mleté skořice. Obalené kuličky vrstvěte do vymazané bábovkové formy.

6

Jakmile naplníte 3/4 formy, zakryjte ji potravinářskou fólií. Případnými zbylými kuličkami těsta můžete naplnit vymazané muffinové formy a upéct si mini-monkey bread.

7

Necháme kynout při pokojové teplotě (cca 45 minut). Mezitím troubu předehřejte na 180 °C. Jakmile monkey bread dokyne do výšky vaší formy, dejte péct do předehřáté trouby na 25–30 minut.

8

Okamžitě po dopečení ho ještě ve formě polijte polovinou javorového sirupu. Po 2 minutách ho vyklopte na servírovací talíř a polijte zbytkem javorového sirupu. Monkey bread nesmíte ponechat ve formě déle, protože by se k ní přilepil. Nejlépe chutná ještě teplý s černým čajem.

Monkey bread 2 Foto:

Monkey bread 3 Foto: Monkey bread; foto: Kublanka.cz

Kublanka vaří doma

Kublanka.cz Foto:

Kublanka je zkratka pro manžele Kubu a Blanku. První jídlo, co Blanka Kubovi uvařila, bylo kuře na meruňkách. S díky jí to vrátil a ještě následující měsíc si z ní dělal legraci, jaká je to ale kuchařka. První partnerské jídlo a hned vlastní gól. To vážně nemohl tušit, jaký kulinářský talent právě objevil.

Nicméně dostala ještě šanci, až tak byl zamilován. A najednou se děly věci. Blanka s Kubou jsou již spolu 8 let. Kuře na meruňkách už mu nikdy neuvařila a naopak uvařila cokoliv si přál. A k reklamaci znovu nikdy nedošlo. Teda až na reklamaci jeho hmotnosti. Blanka uvaří všechno a Kuba všechno sní. Kuba je spokojený. Blanka je spokojená.

Jak jim to společné vaření jde je k vidění na www.kublanka.cz

Videa

reklama

reklama