Milinki

Doba přípravy:
Milinki - slané bulharské buchty Foto:
Milinki - slané bulharské buchty
Foto: Pěkně vypečený blog

Milinki jsou slané bulharské buchty. Pokud se je rozhodnete upéct, nebude to jen jednou! :) Doma si je všichni zamilují.

Suroviny
vlažné mléko 100 ml
vlažná voda 100 ml
mořská sůl 1 lžička
trocha mouky na zaprášení při kynutí + na posypání válu
kus másla na vymazání formy a mouka na vysypání
Kvásek:
čerstvé droždí 1/2 kostky (21 g)
vlažné mléko 2 lžíce
cukr krupice 1/2 lžičky
Na potírání:
olivový olej na namazání těsta před zavinutím cca 4 lžíce
rozpuštěné máslo na potírání jednotlivých částí při skládání do formy 1 lžíce
rozpuštěné máslo na potření po upečení 1 lžíce
Na náplň:
vejce 1 ks
Postup
1

Nejprve si připravte kvásek. Do misky rozdrolte droždí, zasypte cukrem a přidejte mléko, vše společně vidličkou promíchejte a na teplém místě nechte pod utěrkou přibližně 10 minut.

2

Do mísy od robota prosejte mouku, přidejte sůl a promíchejte. Do mouky udělejte důlek, do kterého dejte hotový kvásek.

3

Přidejte vodu, mléko a olivový olej. Pomocí robota uhněťte hladké těsto, které lehce zaprašte moukou a nechte ho pod utěrkou kynout na teplém místě přibližně hodinu (dokud nezdvojnásobí svůj objem).

4

Troubu předehřejte na 170 °C, formu vymažte máslem.

5

V míse rozdrolte sýr a smíchejte ho s vajíčkem. Jakmile těsto nakyne, rozválejte ho na moukou posypané ploše do tvaru tenkého obdélníku.

6

Celý ho potřete olejem a posypte rozdrobeným sýrem, celý obdélník srolujte a nakrájejte na 10 přibližně stejných kousků.

7

Ty pak jednotlivě skládejte do připravené formy a při skládání je jednotlivě po stranách pomažte rozpuštěným máslem.

8

Pečte 30–35 minut a po vytažení z trouby potírejte milinki rozpuštěným máslem.

Milinki - slané bulharské buchty 2 Foto: Milinki – slané bulharské buchty; foto: Pěkně vypečený blog

Pěkně vypečený blog Foto: Pěkně vypečený blog  

... aneb peču ráda pro svého muzikanta

Můj Pěkně vypečený blog je zaměřený zejména na sladké pečení, kterým dokážu provonět náš dům i několikrát týdně. Inspiraci čerpám například z receptů mých babiček, ale i bulharské rodiny mého muzikanta, díky které jsem začala objevovat nové chutě a poznávat tradiční balkánské pokrmy. Zároveň ráda zkouším nové moderní recepty, které s nadšením ochutnává naše početná rodina. Tím prvním a největším ochutnávačem, je vždy můj muzikant, protože jak už v podtitulu blogu zní ... peču hlavně pro něj.

Lucie Arichteva, 33 let

Videa

reklama

reklama