Milánské rizoto se zeleným chřestem

Doba přípravy:
Počet porcí: 4–5
Milánské risotto se zeleným chřestem  Foto:
Milánské risotto se zeleným chřestem
Foto: Denis Henry foodblog

Milánské rizoto aneb Risotto alla Milanese je tradiční italský pokrm. V podstatě jde o nejjednodušší formu krémového rizota, které je ochucené vzácným šafránem, jenž mu dodá nejen chuť a vůni, ale i výraznou barvu. V sezoně ho zkuste vylepšit zeleným chřestem, mimo sezonu jej můžete vynechat.

Suroviny
zelený chřest 250 g
rýže na rizoto (kulatozrnná Arborio, Carnaroli nebo Vialone Nano) 300 g
větší šalotky 3 ks
bílé víno 200 ml
špetka šafránových nitek
horký drůbeží vývar 500 ml
nastrouhaný parmazán 50 g
máslo 1 lžíce
olivový olej 1 lžíce
sůl
máslo na dokončení 100 g
Postup
1

Nejprve zblanšírujte chřest – očištěné pazochy vhoďte do vroucí vody, nechte je 10 vteřin vařit a ihned přemístěte do mísy s ledovou vodou (můžete do ní přidat i ledové kostky). Díky tomu zůstane chřest krásně křupavý a zachová si krásně zelenou barvu. Nechte ho prozatím stranou.

2

Na lžíci másla a olivového oleje orestujte najemno nakrájené šalotky. Stačí jen zpěnit, rozhodně by se neměly připálit či začít hnědnout.

3

Přidejte rýží a chvíli restujte společně se šalotkou, až rýže jakoby zprůsvitní (trvá to 1–2 minuty). Přilijte bílé víno, přidejte nitky šafránu, promíchejte a nechte víno odpařit.

4

Základ lehce osolte a postupně přilévejte horký drůbeží vývar, ideálně tak po jedné naběračce a vždy počkejte, až se vývar vsákne do rýže, než přilijete další. V případě, že by byl vývar studený, dojde k příliš velkému ochlazení a rizotu to vůbec neprospěje, proto udržujete vývar horký.

5

Jakmile je rýže na skus, což bude trvat přibližně 10 až 15 minut, přidejte nastrouhaný parmazán a blanšírovaný chřest nakrájený na větší kousky.Rizoto stáhněte z ohně, vmíchejte máslo a případně dosolte dle chuti. Rizoto by mělo být krémové a téměř tekuté.

6

Naservírujte ideálně na nahřátý talíř, zakápněte olivovým olejem a dozdobte plátky parmazánu.

Milánské risotto se zeleným chřestem  Foto: Milánské rizoto se zeleným chřestem; foto: Denis Henry foodblog

Denis Henry foodblog Foto:

Denis Henry aneb Kulinární cesta za velkým snem

Denis Henry je foodblog, který píše a provozuje Ondřej Mikoláš, jehož snem je vydat vlastní kuchařku. I to je jeden z důvodů, proč také vznikl tento blog.

Na blogu DenisHenry.cz se snaží dělat recepty tak, jak si myslí, že by mohly být nejlepší, a zároveň se snaží zachovat jejich originalitu. Líbí se mu jídla s příběhem, čehož si můžete všimnout i v některých receptech, jako je například Milánské rizoto, Caesar salát nebo Tarte Tatin.

 

Článek

20 neodolatelných receptů na rizoto   Foto:

20 neodolatelných receptů na rizoto

Rýže je jedna z nejrozšířenějších plodin na světě. Asijská kuchyně se bez ní neobejde, ale i v Evropě patří mezi tradiční suroviny. Španělská paella a italské krémové...
Videa

reklama

reklama