Menemen – pikantní míchaná vejce

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Menemen – pikantní míchaná vejce Foto:
Menemen – pikantní míchaná vejce
Foto: Vejce na 100 způsobů

Menemen je tureckou variací na snídaňová míchaná vejce. Užijte si ty nádherné barvy a exotickou chuť. Menemen servírujte s rustikálním pečivem nebo křupavou bagetkou.

Článek

Nejlepší snídaně z vajec Foto:

Snídáte vejce? Vyzkoušejte 8 nejlepších receptů

Víkend je ideální chvíle na královskou snídani, kdy si dopřejete i lahůdky, které vyžadují trochu času na přípravu.
Suroviny
zralá rajčata 200 g
vejce 6 ks
drcené chilli vločky (nejlépe turecké chilli Pul Biber) 1/2 lžičky
máslo 1/2 lžíce
olivový olej 1 lžíce
nasekané jarní cibulky 2 ks
zelená paprika, nasekaná 1/2 ks
nasekaná hladkolistá petržel 2 lžíce
mořská sůl a čerstvě namletý černý pepř
Postup
1

Přelijte rajčata vroucí vodou, nechte je v ní minutu, osušte a oloupejte. Poté je nakrájejte. Neslévejte šťávu.

2

Do velké mísy rozklepněte vejce, okořeňte tureckým chilli, tymiánem, solí a pepřem.

3

Na velké silnostěnné pánvi rozehřejte při nízké teplotě máslo a olej. Přidejte jarní cibulky, papriku a smažte asi 2 minuty. Poté na pánev přisypte rajčata a za stálého míchání vařte asi 8–10 minut, dokud rajčata nevytvoří omáčku. Přidejte protlak a zamíchejte.

4

Na pánev přilijte okořeněná vejce a jemně promíchejte. Vařte, dokud nejsou vejce hotová.Servírujte posypané čerstvou petrželkou.

Menemen – pikantní míchaná vejce Foto: Menemen – pikantní míchaná vejce; foto: Vejce na 100 způsobů

Vejce na sto způsobů

Vejce na 100 způsobů Foto:

Vejce jsou nutričně nedocenitelnou součástí jídelníčku a nezáleží přitom na tom, zda je zařadíte do snídaní, salátů, jestli je máte radši vařená nebo je krájíte a připravujete z nich dresink, mícháte je do horké polévky nebo jsou součástí slaných koláčů a frittat. Vejce jsou zdrojem kvalitní bílkoviny. Vaječný žloutek i bílek jsou bohaté na nejrůznější živiny, přitom se nejedná o příliš drahou surovinu.

Tato kniha vám předkládá 100 zajímavých způsobů, jak vejce připravit, aby vás to nikdy nepřestalo nudit a abyste zazářili před nejednou návštěvou. Vejce natvrdo, naměkko, vejce ztracená i míchaná a mnohá další získají díky této publikaci zcela nový rozměr. Naučíte se je kombinovat do nečekaných kombinací, připravovat z nich pokrmy světové kuchyně, a dokonce z nich míchat i lahodné drinky, které uspějí na každém večírku. Vejce jsou neskutečně variabilní surovinou a o tom se díky této knize přesvědčíte i vy.

Vydalo nakladatelství Omega.

Videa

reklama

reklama