Melanzane alla parmigiana

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Lilek ala parmigiana Foto:
Lilek ala parmigiana
Foto: S Italem v kuchyni II.

Jsou-li lasagne v italské kuchyni jedinečnou árií, která chytne u srdce většinu stolovníků, pak lilek zapečený 
s parmezánem bude sice lehkým letním trylkem, ovšem 
se stejně chytlavou melodií.

Připravte si lilek s parmazánem podle video receptu s Emanuelem:

Suroviny
lilek 2 ks
cibule 1 ks
rajčatová omáčka (sugo) 4 naběračky
strouhaný parmezán
mouka na obalování
arašídový olej na smažení
špetka cukru
sůl
Postup
1

Lilek nakrájíme na kolečka, nasolíme a necháme jej „vypotit“. V kastrůlku na olivovém oleji osmažíme najemno nakrájenou cibulku. V jejích šlépějích následuje sugo pomodoro nebo rajčatové pyré, dále špetka cukru 
a soli. Omáčku necháme prohřát a poté ji stáhneme z ohně.

2

Z lilků papírovou kuchyňskou utěrkou otřeme vodu, zlehka je obalíme v mouce a ponoříme do rozpáleného oleje na pánvičce. Emanuele doporučuje: „Víte, jak lpím na panenském olivovém oleji, ale pro tento případ dávám přednost arašídovému. 
Je tak delikátní, že nemění chuť jídla, které na něm připravujete.

3

Začneme s grandiózní stavbou. Do gratinovací misky skládáme jednotlivé vrstvy – rajčatovou omáčku, plátky restovaného lilku, na kolečka nakrájenou mozzarellu a strouhaný parmezán. Po třetím až čtvrtém patře našeho kulinářského architektonického dílka můžeme jít do finále. V poslední vrstvě – po položení rajčatové omáčky a plátků lilku – vynecháme mozzarellu a povrch jen bohatě zasypeme nastrouhaným parmezánem, asi jako když se zčistajasna spustí sněhová bouře. Misku svěříme troubě předehřáté na 180 °C na dobu 20 minut. Zapečený lilek servírujeme 
v příčných řezech stejně jako lasagne.

S Italem v kuchyni II.S Italem v kuchyni podruhé...

"Každý se může naučit vařit," říká Emanuele Ridi. Stačí prý láska a systém. Když italský šéfkuchař s vařením začínal, orientoval se na poctivou domácí kuchyni své babičky, která mu věnovala mnoho rodinných receptů.

Emanuele sází na jednoduchá jídla a využití čerstvých sezonních surovin, z nichž umí připravit hotové zázraky.

V pokračování úspěšné knihy podle telvizního pořadu S Italem v kuchyni II. najdete přes 70 receptů, s kterými si doma snadno vykouzlíte Itálii na talíři.

Videa

reklama

reklama