Mátový sirup

Doba přípravy:
Počet porcí: 2 l
Mátový sirup Foto:
Mátový sirup
Foto: Pěkně vypečený blog

Uchovejte si vůni máty po celý rok. Vynikajicí limonádu si tak můžete připravit i v zimě a připomenout si tak výraznou vůni léta.

Suroviny
máta 4 hrsti
bio citron 2 ks
voda 2 l
stévie 3 tablety
kyselina citronová 1 lžička
Postup
1

Citrony omyjte a nakrájejte na plátky (pokud nepoužijete bio citrony, musíte je nejprve důkladně očistit), do mísy vložte celé citrony, zalijte 1,5 vody a přidejte 3 lžíce obyčejného octa, po 10 minutách citrony vytáhněte a lehce omyjte studenou vodou.

2

Mátu nakrájejte a vložte do veliké mísy, přidejte nakrájené citrony a zalijte vodou. Citrony ještě ve vodě propíchejte vidličkou, aby pustily šťávu. Mísu přikryjte papírovou utěrkou a nechte mátu vyluhovat zhruba 24 hodin. Během této doby ještě citrony několikrát propíchejte.

3

Na druhý den výluh sceďte přes plátýnko do hrnce, přidejte cukr a stévii. Za stálého míchání zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Zahřejte maximálně na 70–75 °C, na závěr přidejte kyselinu citronovou a jakmile je vše rozpuštěno, máte hotovo. Přes trychtýř přelijte sirup do připravených sklenic, uzavřete a skladujte na temném a chladném místě.

Mátový sirup Foto:

Mátový sirup Foto:

Mátový sirup, foto: Pěkně vypečený blog

Pěkně vypečený blog Foto: Pěkně vypečený blog 

... aneb peču ráda pro svého muzikanta

Můj Pěkně vypečený blog je zaměřený zejména na sladké pečení, kterým dokážu provonět náš dům i několikrát týdně. Inspiraci čerpám například z receptů mých babiček, ale i bulharské rodiny mého muzikanta, díky které jsem začala objevovat nové chutě a poznávat tradiční balkánské pokrmy. Zároveň ráda zkouším nové moderní recepty, které s nadšením ochutnává naše početná rodina. Tím prvním a největším ochutnávačem, je vždy můj muzikant, protože jak už v podtitulu blogu zní ... peču hlavně pro něj.

Lucie Arichteva, 33 let

Videa

reklama

reklama