Masové nudličky na zázvoru

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Masové nudličky na zázvoru Foto:
Masové nudličky na zázvoru
Foto: Biokuchařka Hanky Zemanové

Na přípravu výborného jídla nepotřebujete mnoho surovin. Raději se zaměřte na kvalitu. Dopřejte si vepřové maso v biokvalitě a dolaďte je jemným pórkem a velmi výrazným čerstvým zázvorem. Podávejte s rýží nebo quinoou.

Suroviny
vepřová panenka 500 g
sezamový olej 1 lžíce
česnek 3 stroužky
čerstvý zázvor 4 cm kousek
pórek 3 ks
sójová omáčka Kikkoman dle chuti
Postup
1

Maso nakrájejte na tenké nudličky. Pokud máte rádi klasické lehce křupavé masové nudličky na čínský způsob, promíchejte maso s trochou kukuřičného škrobu. Ale není to nutné.

2

Do velké pánve, nejlépe woku, nalijte hodně oleje, rozpalte ho a hoďte do něj nudličky masa. Kromě kvalitního oleje můžete použít i palmový tuk v biokvalitě, který vydrží i hodně vysoké teploty, ale nedoporučuji ho používat příliš často kvůli neadekvátnímu složení mastných kyselin.

3

Maso smažte necelou 1 minutu a pak slijte pryč přebytečný olej. Můžete dát na začátku i méně oleje a maso na něm smažit přibližně 4 minuty. Ale vhozením do většího množství oleje se maso stáhne a bývá křehčí.

4

Přidejte česnek a zázvor pokrájený na malinké kostičky a bílou část pórku. Společně chvíli restujte. Nakonec přidejte i zelenou část pórku a přírodní sójovou omáčku a ještě prohřejte tak, aby pór byl měkký, ale křehký a hlavně zůstal svěže zelený. Pokud chcete zvýraznit zázvorovou chuť, po dovaření přidejte lžičku čerstvě vymačkané šťávy z čerstvého zázvoru.

Prima tip: Hotové jídlo můžete dochutit i šťávou z citronu. Místo pórku můžete použít čínské zelí. Pokud chcete vegetariánskou variantu, báječné je toto jídlo ze seitanu, z tofu nebo z uzeného tempehu. Existují i přírodní sójové omáčky značky Lima, které jsou již ochucené například zázvorem, takže stačí osmahnout maso se zeleninou a použít ochucenou přírodní sójovou omáčku.

zázvor čerstvý i sušený Foto: Thinkstock

ZÁZVOR

Zázvor je podzemní oddenek rostliny volně rostoucí v jihovýchodní Asii. Jeho vůně i chuť prohřeje celé tělo a napomůže při trávení bílkovin, takže k masu se skvěle hodí. Zázvor prospívá zažívání, předchází žaludečním nevolnostem a nadýmání. Zabraňuje tvoření krevních sraženin a podporuje krevní oběh. Při rýmě a kašli pomáhá uvolňovat hleny. Má i protizánětlivé účinky, a proto se využívá i při léčbě revmatismu.

Čerstvý zázvor oloupejte a můžete krájet na minikostičky a orestovat. Nebo ho nastrouhejte a pak z něj vymačkejte přes sítko nebo v dlani šťávu. Tu přidávejte až do uvařeného jídla. Můžete si také koupit zázvor usušený a rozemletý na prášek. Takový se dá koupit i v biokvalitě zn. Sonnentor (Sluneční brána). Existuje také jedna velká lahůdka, kterou můžete koupit v bioprodejnách – tzv. Sushi Ginger. Vynikající plátky nakládaného zázvoru zkuste nejen k sushi, ale i najemno nakrájené a smíchané s nastrouhanou bílou ředkví a servírované ke smaženým jídlům. Mnohem lépe se pak bude smažený pokrm trávit!

Biokuchařka Hanky ZemanovéNaučte se vařit a jíst BIO

Biokuchařka Hanky Zemanové je ojedinělá knížka, která vás naučí orientovat se v nabídce biopotravin a především vás naučí, jak z nich uvařit chutné jídlo.

Kromě podrobných receptů a krásných fotek zde najdete i zajímavé informace o jednotlivých produktech i osvědčené tipy autorky. Pokud chcete žít zdravěji a příroda vám není lhostejná, je toto ta správná kuchařka pro vás.

Vydalo nakladatelství Smart Press v roce 2006, v současnosti je k dostání 2. aktualizované vydání.

 

 

Článek

Kikkoman - tradiční japonská omáčka  Foto:

Kikkoman - tradiční japonská přírodně fermentovaná omáčka

Sójová omáčka Kikkoman se vyrábí již po staletí podle tradičního japonského receptu a to procesem výhradně přírodní fermentace pouze ze čtyř přírodních surovin, kterými...

 

Videa

reklama

reklama