Masové koule s rajčatovou omáčkou & polenta s bazalkou a parmazánem

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Masové koule s rajčatovou omáčkou & polenta s bazalkou a parmazánem Foto:
Masové koule s rajčatovou omáčkou & polenta s bazalkou a parmazánem
Foto: Karolína domácí kuchařka

Polentu můžete připravit půl hodiny až den předem do formiček na muffiny vymazaných olejem. Jakmile polenta ztuhne – zchladne, můžete ji vyklopit a opéct v troubě bez formičky, jinak ji prohřejte v troubě s formičkou.

Sledujte novou řadu kulinární show Karolína, domácí kuchařka, každou sobotu v 18.10 na Primě!

Všechny recepty, bonusová videa a další informace z natáčení najdete ve speciálu:

Suroviny
mleté hovězí maso 300 g
mleté vepřové maso 300 g
hladkolistá petržel 2 hrsti
parmazán nebo Grana Padano 50 g
sůl
čerstvá strouhanka z bílého pečiva 100 g
červená cibule 1/2 ks
česnek 2 stroužky
vejce 1 ks
mléko 50ml
stolní olej
Na omáčku:
olivový olej 3 lžíce
červená cibule 2 ks
česnek 3 stroužky
mrkev 1 ks
řapíkatý celer 3 stonky
cukr krupice 1 lžíce
loupaná krájená rajčata 500 g
čerstvé oregano (nebo 1 lžička sušeného) 1 lžíce
sůl
bílé víno 100 ml
Polenta s bazalkou a parmazánem:
mléko 200 ml
voda 200 ml
sůl
máslo 1 lžíce
rozmarýn 1 snítka
instatní polenta 200 g
parmazán 2 lžíce
bazalka 1 hrst
Postup
1

Nejprve si připravte omáčku. Na olivovém oleji zpěňte cibuli a česnek, přidejte mrkev a řapíkatý celer a opékejte za občasného promíchání cca 3 minuty. Pak přidejte cukr ( pouze pokud nemáte pořádně vyzrálá rajčata, Italové ho nedávají, mají na slunci dozrálá rajčata), nechte lehce zkaramelizovat a přihoďte rajčata, oregano, sůl a pepř a nechte na velmi mírném plameni probublávat minimálně hodinu. V případě potřeby lehce podlijte vodou nebo bílým vínem

2

Zatímco se omáčka provařuje, připravte si masové koule. Mají být lehké a nadýchané nesnažte se z nich tím pádem vytvořit tuhou homogenní hmotu. Pracujte vařečkou a pak rukama. Nejdřív v míse promíchejte maso s petrželí, sýrem, solí, pepřem, strouhankou, cibulí a česnekem. Pak smíchejte v hrnku vajíčko s mlékem a přimíchejte k masové směsi. Lehce propracujte, dokud se tekutina nevsákne do masové směsi.

3

Vytvářejte rukama kouličky o velikosti cca pingpongového míčku. V pánvi rozpalte cca 2cm vrstvu oleje a koule v něm usmažte dozlatova měly by být ponořené tak do poloviny, v půlce je otočíte. Měly by stačit po každé straně 34 minuty. Koule by se v pánvi neměly dotýkat. Pokud se vám nevejdou najednou, osmažte je na víc etap.

4

Koule podávejte přelité rajčatovou omáčkou a s polentou. Ozdobte čerstvou bazalkou.

5

Tip: Italové tvrdí, že omáčku musíte uvařit buď v rychlé verzi do 10 minut, nebo ji pak musíte vařit přes hodinu, někdo provařuje tuto omáčku z loupaných celých rajčat i několik hodin. V době mezi 1. a 60. minutou vaření mají prý rajčata méně lahodnou chuť – k masovým koulím vaří omáčku něco přes hodinu. Teprve na konci omáčku osolí a rajčata propasírují. Delší provaření je dobré, když použijete konzervovaná rajčata spolehlivě odstraní kyselost.

6

Polenta: mléko a vodu dejte do rendlíku, osolte, přidejte bobkový list, rozmarýn a zahřívejte až k varu. Minutu dvě povařte, poté bylinky vyhoďte a vsypte polentu. Míchejte na prudkém ohni, dokud se tekutina nevsákne a polenta se začne oddělovat ode dna hrnce. Vypněte plamen a nechte 1–3 minuty odpočívat.

7

Vmíchejte parmazán, bazalku a polentu rozprostřete na plech s pečicím papírem. Nechte zchladnout.

8

Zchladlou polentu nařežte příčnými řezy na stejné kosodélníky. Připravte si grilovací pánev a nařezané kusy polenty z obou stran ogrilujte.

Masové koule s rajčatovou omáčkou & polenta s bazalkou a parmazánem Foto:

Masové koule s rajčatovou omáčkou & polenta s bazalkou a parmazánem, foto: Karolína, domácí kuchařka

Videa

reklama

reklama