Martinské rohlíčky z tvarohového těsta

Doba přípravy:
Počet porcí: 16 ks
Martinské rohlíčky z tvarohového těsta  Foto:
Martinské rohlíčky z tvarohového těsta
Foto: Coolinářka

Zpříjemněte si začátek zimy tradičními sladkostmi jejího patrona. Martinské rohlíčky, rohlíky či podkovy podle jejich tvaru se pečou na jeho počest a dříve se jimi obdarovávali pocestní, učitelé, studenti a děti při martinské koledě.

Na rozdíl od většiny předpisů je toto těsto tvarohové, a tak je po upečení krásně vláčné a nadýchané.

Recept

Svatomartinské koláče Foto:

Svatomartinské koláče

Sváteční oběd je vždy dobré zakončit něčím sladkým. V tomto případě jsou to výborné koláčky, jejichž těstu dodává vláčnost sádlo z husy, které se tak skvěle uplatní.

Uložit

Suroviny
Těsto:
kypřicí prášek 1/2 sáčku
tučný tvaroh 250 g
rostlinný olej 5 lžic
vejce 1 ks
bílek 1 ks
plátky mandlí asi 50 g
cukr moučka k podávání
Náplň:
mléko 200 ml
mleté vlašské ořechy 150 g
mleté piškoty 50 g
med 1 lžíce
rum 40 ml
Postup
1

Na náplň ohřejte mléko, ale nevařte ho. Vmíchejte cukr a nechte ho rozpustit. Vsypte ořechy a 5 minut je prohřívejte. Přidejte piškoty, med a rum a promíchejte. Zhruba po 1 minutě odstavte a nechte zchladnout.

2

Na těsto prosejte mouku a promíchejte ji s práškem do pečiva a cukrem. Přidejte tvaroh, olej a vejce a důkladně prohněťte na hladké těsto.

3

Dva plechy vyložte pečicím papírem. Těsto rozdělte na dvě poloviny a každou vyválejte na kruhový plát o průměru zhruba 25 cm. Rozdělte je na 8 dílů trojúhelníkového tvaru. Do nejširší části dejte 2 lžíce náplně a zarolujte rohlíček. Vyskládejte na připravený plech, zakryjte čistou utěrkou a nechte 30 minut odpočívat.

4

Troubu předehřejte na 170 °C. Rohlíčky pomašlujte bílkem a posypte plátky mandlí. Pečte je 20–30 minut dozlatova. Vyjměte, nechte zchladnout a před podáváním posypte moučkovým cukrem.

Martinské rohlíčky z tvarohového těsta  Foto: Martinské rohlíčky z tvarohového těsta; foto: Coolinářka

Coolinářka Foto:

Coolinářka je COOL!

Svatava Vašková, autorka foodblogu Coolinářka a autorka dvou kuchařek Coolinářka testováno na rodině a Vánoční kuchařka pro kluky a holky ve svých receptech inspiruje je každodennímu vaření z kvalitních, běžně dostupných surovin.

Na jejím blogu najdete široké spektrum receptů: od typů na snídaně, polévky, masitá i zeleninová hlavní jídla, až po jednoduché recepty.

Obě knížky můžete sehnat ve všech knihkupectvích nebo si je objednat například ZDE.

Videa

reklama

reklama