Marocký pečený lilek

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Marocký lilek  Foto:
Marocký lilek
Foto: Kitchenette.cz

Marocká kuchyně je velmi pestrá, se širokým spektrem chutí, s kterými si hraje s absolutní lehkostí. Zapečený lilek je velká dobrota, kterou můžete servírovat jako okouzlující předkrm nebo lehké hlavní jídlo. Otestujte tento recept spolu s Markétou z food blogu Kitchenette.cz.

"V receptu používám pastu tahini, která je běžně dostupná v obchodech se zdravou výživou. Je to vlastně pasta ze sezamových semínek, kterou zná celý Balkán, střední Východ a severní Afrika. Používá se například do cizrnového hummusu."

Suroviny
lilek 4 ks
baby špenátové listy 4 hrstě
sezamová semínka 2 lžíce
sýr feta
sůl
citron 1 ks
čerstvá máta
Dresink:
tahini pasta 80 g
česnek 1 velký stroužek
citronová šťáva 1,5 lžíce
olivový olej 1 lžíce
špetka soli
med 1 lžíce
špetka sušeného chilli
trochu vody
Postup
1

Předehřejte troubu na 200 °C. Lilky omyjte, rozřízněte podélně a přes dužinu každé poloviny udělejte příčné řezy jako na obrázku (pokuste se neproříznout slupku). Posolte dužnatou část a položte na čistou utěrku nebo pevnější papírové ubrousky řezem dolů na cca 10–15 minut.

2

Poté lilky potřete olejem na řezu a dejte péct do trouby, dokud lehce nezezlátnou a dužina nezměkne.

3

Mezitím lehce orestujte sezamová semínka na suché pánvi dozlatova a nechte vystydnout. Připravte si tahini dresink, tyčovým mixérem rozmixujte všechny ingredience do hladké emulze. Tahini je velmi hustá pasta, tak je třeba směs naředit vodou, abyste dosáhli konzistence emulze nebo dresinku. Je pravděpodobné, že na toto jídlo dresink nevyužijete celý, ale z menšího množství se umixovat nedá. Zbytek dresinku ale můžete pár dní uchovat v lednici.

4

Když jsou lilky upečené doměkka, nadrobte na ně sýr a dejte ještě krátce zapéct do trouby.

5

A můžete servírovat! Na velkém talíři vytvořte hnízdo salátu, vedle položte poloviny lilků, vše pokapejte dresinkem, posypejte semínky sezamu a chilli, nasekanou mátou a na stranu dejte kousek citronu.

Marocký lilek  Foto: Kitchenette.cz

Marocký lilek  Foto: Kitchenette.cz

Marocký lilek , Foto: Kitchenette.cz

 

Markéta PavlejeObjevte nový food blog!

Kitchenette.cz je jeden z nejhezčích food blogů v Čechách. Jeho autorka Markéta Pavleje Šimrová je známou vizážistkou, která si z prostředí módy často odskakuje do kuchyně a tam vaří neskutečné dobroty.

I na fotkách je vidět, že Markéta má velké vizuální cítění, okamžitě na ty laskominy dostanete chuť.

Na blogu najdete recepty, které určitě zvládnete uvařit, navíc jsou většinou zdravé, ze základních surovin, ideálně čerstvých a z velké části regionálních a sezonních.

Videa

reklama

reklama