Marocký mrkvový salát s pohankou

Doba přípravy:
Počet porcí: 2–4
Marocký mrkvový salát s pohankou  Foto:
Marocký mrkvový salát s pohankou
Foto: Kitchenette.cz

Pohanka je zdravá, plná prospěšných látek, a v našich krajích bývala dlouho tradičním jídlem. Jen jsme na ni časem ke své škodě pozapomněli. Zkuste ji zařadit do jídelníčku třeba právě v této úpravě, je to vynikající vegetariánské jídlo.

Suroviny
mrkev 400 g
pohanka 100 g
olivový olej nebo ghí (přepuštěné máslo)
střední cibule 1 ks
česnek 3 stroužky
chilli papričky, jemně nasekané 1–2 ks
jarní cibulka 2–3 ks
mletý zázvor 1/4 lžičky
mletý koriandr 1/2 lžičky
mletá skořice 3/4 lžičky
sladká mletá paprika 1/2 lžičky
mletý římský kmín 1/2 lžičky
hrst čerstvého koriandru
řecký jogurt k servírování
mořská sůl
Postup
1

Nejprve uvařte pohanku. Pořádně ji propláchněte studenou vodou a poté ji dejte do hrnce se solí a zalijte ji 1 a půlnásobkem vody (tj. na 1 hrnek pohanky – 1,5 hrnku vody). Po 2–3 minutách varu hrnec odstavte a nechte pohanku 30 minut dojít pod přiklopenou pokličkou.

2

Mrkve oškrábejte a nakrájejte podélně na přibližně stejně velké hranolky silné asi 1 cm. Dejte je do velkého hrnce s osolenou vroucí vodou a vařte na mírném ohni přibližně 10 minut tak, aby byly příjemné na skus, ale stále křupavé. Slijte vodu přes cedník a dejte stranou okapat.

3

Ve velké pánvi rozehřejte olej nebo ghí a najemno nasekanou cibuli restujte, dokud nebude měkká a lehce zlatavá. Přidejte na plátky pokrájený či drcený česnek, chilli papričky, mleté koření a znovu restujte. Pak přimíchejte vařenou mrkev i pohanku, osolte, dobře promíchejte, odstavte a nechte vychladnout.

4

Salát servírujte posypaný čerstvým nasekaným koriandrem, jemně pokrájenou jarní cibulkou a zakápnutý řeckým jogurtem. Pro další dochucení si nechte ještě trochu koriandru, jogurtu a spolu s citronem a solí i olivovým olejem je připravte na stůl, aby si každý mohl doladit jídlo podle svého!

Marocký mrkvový salát s pohankou  Foto:

Marocký mrkvový salát s pohankou, foto: Kitchenette.cz

Kitchenette - Rok v kuchyni Foto:

Kitchenette

Rok v kuchyni

Blogerka Markéta Pavleje právě vydává bezchybnou prvotinu, založenou na úspěchu svého blogu.

Kniha je nejen pastvou pro oči, ale upoutá i jednoduchými, precizními recepty, seřazenými podle ročních dob.

Markéta je zcela zjevně mnohokrát vyzkoušela a tak každý recept doplňuje nejen návodným postupem, ale i spoustou dobrých rad. Objevné jsou i nejrůznější chuťové kombinace a použití méně známých surovin a také výtečné fotky z objektivu autorky.

Další tipy na skvělé nové kuchařky, ale i bonusový recept z této knihy, najdete v novém časopise Prima FRESH, který je právě v prodeji:

Článek

Časopis Prima FRESH  Foto:

PŘEKVAPENÍ! Vydáváme časopis Prima FRESH

Kulinární web Prima Fresh spatřil světlo světa před rokem a půl a za tu dobu už si získal své stálé čtenáře. Proto jsme se rozhodli nadělit jim i sobě první letošní...
Videa

reklama

reklama