Maritozzi

Doba přípravy:
Počet porcí: 6
Maritozzi Foto:
Maritozzi
Foto: Kublanka.cz

Maritozzi je tradiční italský dezert z Říma, který pečou nevěsty svým snoubencům, aby se nedůvěřiví jinoši ujistili, že jejich nastávající je ta pravá a jediná... A hlavně že umí dobře vařit:).

Suroviny
Bulky:
vlažná voda 125 ml
sušené droždí 6 g
med 1 lžíce
změklé máslo na kostičky 40 g
vejce 1 ks
pomeranč (nastrouhaná kůra) 1 ks
sůl 1 špetka
Poleva:
voda 50 ml
Náplň:
šlehačka 40% 500 ml
Postup
1

V misce smíchejte vlažnou vodu se sušeným droždím a 1 lžící medu. Nechte 10 minut odpočinout. Na hladině by se měla vytvořit pěna.

2

Do větší mísy dejte prosátou mouku spolu s cukrem krupice, špetkou soli, nastrouhanou kůrou z pomeranče a promíchejte. Přidejte kostičky másla a prsty promněte tak, aby v mouce nezůstaly žádné větší kousky másla. Na závěr přidejte droždí spolu se žloutkem a vypracujte hladké těsto. Těsto ještě zhruba 5 minut prohněťte na lehce pomoučeném válu. Z těsta vytvarujte kouli, kterou vraťte do mísy, zakryjte ji potravinářskou fólií a nechte kynout při pokojové teplotě do zdvojnásobení velikosti (90–120 minut).

3

Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál, jemně ho prohněťte a rozdělte ho na 6 stejně velkých částí. Z každého kousku těsta vytvarujte oválnou bulku, kterou položte na plech vyložený pečicím papírem. Plech s bulkami zakryjte potravinářskou fólií a nechte je 30 minut kynout při pokojové teplotě.

4

Bílek lehce prošlehejt vidličkou. Mírně nakynuté bulky případně dotvarujte a mašlovačkou potřete prošlehaným bílkem. Opět zakryjte potravinářskou fólií a nechte je kynout dalších 60 minut.

5

Přibližně 30 minut před pečením si předehřejte troubu na 180 °C. Z nakynutých bulek velmi opatrně stáhněte potravinářskou fólii a dejte je péct do předehřáté trouby dozlatova (na 20 minut).

6

Mezitím, co se pečou bulky, připravte polevu. Vodu přiveďte v menším hrnci k varu a ihned stáhněte z ohně. Do vařící vody okamžitě vsypte cukr krupici a za občasného míchání ho nechte zcela rozpustit. Nechte vychladnout.

7

Jakmile jsou bulky upečené, okamžitě je potřete cukrovou polevou a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.

8

V míse si vyšleháme vychlazenou šlehačku s cukrem moučka. Abychom nezanechali při manipulaci s bulkami otisky prstů na polevě, můžeme si ruce jemně navlhčit. Vychladlé bulky podélně nařízneme, jemně je nožem rozevřeme (můžeme vyříznout i malý klínek těsta) a s pomocí stěrky je naplníme vyšlehanou šlehačkou.

9

Pro dokonale hladký povrch, setřeme přebytečné množství šlehačky jemně navlhčenou papírovou utěrkou. Maritozzi můžeme ještě ozdobit s pomocí cukrářského sáčku zbylou šlehačkou.

10

Podáváme jemně pocukrované cukrem moučka.

Maritozzi Foto:

Maritozzi, foto: Kublanka.cz

Kublanka vaří doma

Kublanka.cz Foto:

Kublanka je zkratka pro manžele Kubu a Blanku. První jídlo, co Blanka Kubovi uvařila, bylo kuře na meruňkách. S díky jí to vrátil a ještě následující měsíc si z ní dělal legraci, jaká je to ale kuchařka. První partnerské jídlo a hned vlastní gól. To vážně nemohl tušit, jaký kulinářský talent právě objevil.

Nicméně dostala ještě šanci, až tak byl zamilován. A najednou se děly věci. Blanka s Kubou jsou již spolu 8 let. Kuře na meruňkách už mu nikdy neuvařila a naopak uvařila cokoliv si přál. A k reklamaci znovu nikdy nedošlo. Teda až na reklamaci jeho hmotnosti. Blanka uvaří všechno a Kuba všechno sní. Kuba je spokojený. Blanka je spokojená.

Jak jim to společné vaření jde je k vidění na www.kublanka.cz

Videa

reklama

reklama

\n