Marinovaný losos s křenovou a hořčičnou omáčkou

Doba přípravy:
Počet porcí: 6-8
Marinovaný losos s hořčičnou omáčkou  Foto:
Marinovaný losos s hořčičnou omáčkou
Foto: Silvie Kolevová / Jídlo jako vášeň

Vyzkoušejte jeden z nejpůsobivějších předkrmů s původem ze Skandinávie. Stačí koupit kus čerstvého lososa a zasypat ho (ve švédštině je to doslova pohřbený losos - gravadlax nebo gravlax) suchou marinádou ze soli, cukru a koření. A pak už jen den dva počkat, než se syrová ryba promění v lahůdku.

Všechny recepty, bonusová videa a další informace z natáčení kulinární show Karolína - domácí kuchařka najdete ve speciálu:

Připravte tuto delikátní chuťovku podle videoreceptu:

Suroviny
čerstvý losos cca 1kg filet
hrubá mořská sůl 150 g
badyán 2 hvězdičky
celý černý pepř 1 rovná lžíce
vodka 40 ml
pomeranče 2 ks
citrony 2 ks
čerstvý kopr 1 velký svazek
Křenová omáčka:
čerstvý křen 50 g
šťáva a kůra z 1/2 citronu
sůl
špetka cukru nebo medu
Hořčičná omáčka:
dobrá jemnější hořčice 2 lžíce
med 2 lžíce
olivový olej 4 lžíce
nasekaný čerstvý kopr 2 lžíce
jablečný ocet dle chuti
K podávání:
bageta, opečené toasty nebo knäckebrot
olivový olej na zakápnutí
Postup
1

Začistěte filet lososa a zkontrolujte, zda v něm nezbyly kůstky. Pokud ano, vytáhněte je pinzetou nebo kleštičkami a položte ho kůží do mísy. Smíchejte cukr, sůl, nadrcené (rozmixované) koření a nastrouhanou kůru z citrusů. Nakonec přidejte polovinu nasekaného kopru a prsty zpracujte na drobenku.

2

Filet lososa pokapejte alkoholem, rovnoměrně posypte marinovací směsí a přitiskněte ji na lososa. Pak filet přetáhněte potravinovou folií a tu také přitiskněte. Filet pak zatižte prkénkem se zátěží a nechte dva dny marinovat v ledničce.

3

Z lososa setřete marinádu, opláchněte ho studenou vodou a osušte jej. Kůži seřízněte nožem nebo stáhněte rukou; maso přidržujte prsty. Vrchní stranu filetu obalte (obtiskněte) v druhé polovině nasekaného kopru. Lososa krájejte na tenké plátky a podávejte s pečivem, klínky citronu, salátovými lístky a omáčkami.

4

Na křenovou omáčku prošlehejte kysanou smetanu, jemně strouhaný křen, citronovou šťávu a kůru a osolte, případně přislaďte. V druhé misce prošlehejte všechny suroviny na hořčičnou omáčku a dolaďte ji dle chuti.

PRIMA TIP: Lososa doporučuji marinovat 1 - 3 dny. Čím déle lososa marinujete, tím z něj suchá marináda vytáhne více vody a chuť lososa je podle použitých surovin výraznější. Při kratším naložení je losos více syrový a šťavnatý. Záleží tedy na vaší chuti a dalším použití. V každém případě, i když je losos zakonzervovaný solí a cukrem a nekazí se, je to stále „syrová“ ryba a je na něj třeba opravdu čerstvá ryba, stejně jako potřebujete kvalitní dobré maso třeba na tatarák.

Marinovaný losos s hořčičnou omáčkou  Foto: Marinovaný losos s hořčičnou omáčkou , Foto: Silvie Kolevová / Jídlo jako vášeň

Karolína, domácí kuchařka – JÍDLO JAKO VÁŠEŇ

Karolína Kamberská

Jídlo jako vášeň Foto:

Třetí kniha gastronomické novinářky a televizní kuchařky Karolíny Kamberské navazuje na předchozí velmi úspěšné tituly Karolína, domácí kuchařka a Štěstí z kuchyně i na oblíbený televizní pořad o vaření na TV Prima. Autorka v nové knize s nadsázkou přiznává, že možná jídlu přikládá moc velký význam – ale považuje zkrátka za velmi blahodárné udělat si na jídlo čas a uprostřed stolu zapálit svíčku.

V tomto svém přístupu k jídlu cítí Karolína spřízněnost se Středomořím, proto právě tam hledala inspiraci pro řadu receptů. Kromě toho kniha nabízí nápady, jak pohostit větší společnost přátel či partu malých děti - zkrátka každého, s kým se čtenář chce o svou lásku k jídlu podělit.

Kniha obsahuje jak všechny recepty z nové podzimní řady pořadu Karolína, domácí kuchařka, tak recepty vytvořené pouze pro tuto knihu. Stejně jako u předchozích Karolíniných kuchařek je každý recept doplněn krásnou barevnou fotografií od Silvie Kolevové a také praktickými tipy, díky kterým jídlo snadno uvaří i začínající kuchaři. Čtenáři se opět mohou těšit i na Karolíniny postřehy a vzpomínky, které se vážou k jednotlivým jídlům.

Uložit

Videa

reklama

reklama