Mangold s fazolemi borlotti

Doba přípravy:
Počet porcí: 8
Mangold s fazolemi borlotti  Foto:
Mangold s fazolemi borlotti
Foto: Saveur - šťastná italská kuchyně

Svěží křupavý mangold a hutné měkké fazole tvoří příjemný kontrast, který ještě vynikne, pokud jídlo připravíte jako hlavní zeleninový chod nebo přílohu, nebo zjemní, pokud je povaříte ve vývaru jako polévku. V létě můžete podobně upravit špenát, v zimě kapustu.

Další inspiraci z tradiční italské kuchyně najdete v novém čísle časopisu Prima FRESH:

Článek

Jarní číslo časopisu Prima FRESH  Foto:

Zažijte dokonalé jarní probuzení s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Jarní číslo časopisu prima FRESH je nabité svěžími, zelenými a křupavými recepty, které vám zpříjemní celou jarní sezonu. Nechybí ani inspirace pro ty, co milují sladké!...
Suroviny
sušené fazole borlotti 350 g
mangold 3 kg
česnek 12 stroužků
řapíkatý celer 4 řapíky
mrkev 3 ks
cibule 1 ks
sušené drcené chilli papričky (vločky) 1 lžička
kuřecí nebo zeleninový vývar 500 ml
sůl a čerstvě namletý pepř
Postup
1

Fazole namočte přes noc do vody.

2

Namočené fazole slijte, zalijte v hrnci 1,5 l vody a uvařte doměkka, trvá to zhruba 2 hodiny. Pak je slijte.

3

V hrnci zahřejte zhruba 2 l osolené vody k varu. Mangold operte, vytřepte z něj přebytečnou vodu a listy a měkké stonky nakrájejte nadrobno. Vsypte ho do vroucí vody a vařte doměkka, zhruba 4–6 minut.

4

Mezitím oloupejte česnek a nakrájejte ho nahrubo. Celer nakrájejte na 5mm plátky, mrkev oloupejte a nakrájejte na 5mm plátky. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.

5

Uvařený mangold slijte a zchlaďte v ledové vodě. Sceďte ho a vymačkejte z něj přebytečnou vodu. V hrnci rozehřejte na středním stupni většinu oleje, vsypte chilli vločky, česnek, celer, mrkev a cibuli a restujte je za občasného míchání zhruba 8–10 minut dozlatova. Přidejte fazole a mangold, vývar (pokud chcete mít polévku), sůl a pepř a zvolna vařte 6–8 minut, dokud tekutina mírně nezhoustne. Rozdělte na talíře a zakápněte zbylým olejem.

Mangold s fazolemi borlotti  Foto: Mangold s fazolemi borlotti; foto: Saveur – šťastná italská kuchyně

Saveur - šťastná italská kuchyně Foto:

Saveur: Šťastná italská kuchyně

Z redakce oblíbeného amerického kulinářského časopisu přichází i nová kultovní italská kuchařka, která nabízí 100 receptů z archivů časopisu. Fantastické recepty jsou doplněné krásnými barevnými fotografiemi a zajímavostmi o celosvětově oblíbené italské kuchyni.

Naleznete zde klasické i zcela nové recepty plné typických italských chutí, vůní a ingrediencí – zkrátka vše, co potřebujete k přípravě skvělého italského jídla.

Recepty jsou seřazeny do následujících kategorií: předkrmy, polévky a saláty, těstoviny, rizoto a pizza, maso a ryby, zelenina, dezerty.

Pusťte se do kulinářského dobrodružství s touto klasickou italskou kuchařkou!

Článek

Špagety s mangoldem a liškami Foto:

9 inspirativních receptů s mangoldem. Pusťte tuto listovou zeleninu do kuchyně!

Mangold se v nabídce zelinářů na farmářských trzích začal objevovat před pár lety. Spoustu zákazníků už si získal, ale u mnoha kuchařů a kuchařek stále čeká na objevení. S...


Videa

reklama

reklama