Mandlový ostružinový koláč

Doba přípravy:
Počet porcí: 6–8
Mandlový ostružinový koláč  Foto:
Mandlový ostružinový koláč
Foto: Johana Pošová

Šťavnaté ostružiny, utopené v báječném mandlovém krému – tak takhle si představují letní koláče ve Francii. A je to představa víc než lákavá.

Článek

Švestkový litý koláč s mákem Foto:

25 receptů na neodolatelné koláče s letním ovocem

Jestli k létu něco patří, jsou to ovocné koláče. Sezona nabízí spoustu možností, na zahrádkách dozrává postupně spousta druhů ovoce a všem sluší použití v koláčích na...
Suroviny
Těsto:
vychlazené máslo nakrájené na kostičky 125 g + na vymazání
hladká mouka 250 g + na poprášení
velká vejce 2 ks
střik mléka
Náplň:
ostružiny 200 g
změklé máslo 175 g
mleté mandle 200 g
velká vejce, prošlehaná 2 ks
najemno nakrájená kůra z 1 citronu (chemicky neošetřeného)
cukr moučka na poprášení
případně zmrzlina k podávání
Postup
1

Koláčovou formu s odnímatelným dnem o průměru 22 cm lehce vymažte máslem a dno vyložte papírem na pečení.

2

Do mísy prosejte mouku a moučkový cukr a přidejte kousky másla. Prsty zpracujte na drobenku. Přidejte jedno vejce rozšlehané s vejcem a těsto spojte, ale nehněťte ho, mělo by být trochu suché. Je-li třeba, vpracujte trochu mouky. Kouli těsta zabalte do fólie a dejte do chladu nejméně na 45 minut, ale můžete i přes noc.

3

Z těsta odeberte 350 g (zbytek zmrazte, bude se hodit na jiné použití) a vyválejte ho na lehce pomoučněné ploše na výšku asi 8 mm. Vyložte jím formu a těsto v rozích a okrajích dobře vymačkejte. Dno těsta propíchejte vidličkou, volně zakryjte fólií a dejte nejméně na 45 minut do ledničky.

4

Troubu předehřejte na 200 °C. Z formy sundejte fólii, na dno těsta položte papír na pečení, vsypte suché fazole na zatížení a korpus 15 minut předpékejte. Pak opatrně vyndejte, odstraňte papír s fazolemi a korpus potřete trochou rozšlehaného vejce. Pak ho vraťte na 5 minut do trouby, až získá světle zlatou barvu.

5

Na náplň zpěňte máslo s cukrem do světlé nadýchané směsi. Zatřete do ní po částech mleté mandle, ušlehaná vejce a citronovou kůru a po každém přídavku vždy dobře zatřete. Náplň vlijte do korpusu, povrch uhlaďte a poklaďte ostružinami tak, aby v krému dobře držely.

6

Koláč pečte ještě 35 až 40 minut, až krém zpevní a bude na dotek pružný. Vyndejte koláč z trouby a nechte ho na mřížce chladnout asi 15 minut, pak ho opatrně vyjměte z formy. Poprašte ho moučkovým cukrem a chcete-li, podávejte se zmrzlinou.

Mandlový ostružinový koláč  Foto: Mandlový ostružinový koláč; foto: Johana Pošová

Videa

reklama

reklama