Mandlové sušenky

Doba přípravy:
Mandlové sušenky  Foto:
Mandlové sušenky
Foto: Marek Bartoš / Kuchařka z ostrova

Dvanáctihodinové vysychání není omyl, ale absolutní nezbytnost, aby sušenky byly nádherně popraskané. Křupavé jsou ale jen svrchu, uvnitř očekávejte vláčnou slast.

 

Suroviny
mleté oloupané mandle (ideálně 160 g normální a 10 g hořké) celkem 170 g
bílek 1 ks
špetka soli
nastrouhaná citronová kůra 1 lžička
vanilková esence 1 lžička
krupicový cukr na obalení
celé mandle na ozdobu
Postup
1

Mandle nasypte spolu s polovinou cukru do elektrického mlýnku a namelte je do hladké moučky. Bílek našlehejte se špetkou soli do polotuha. Pak k němu přisypte zbylý cukr a šlehejte do lesklé, středně pevné hmoty. Přimíchejte do ní citronovou kůru a esenci a nakonec i mleté mandle s cukrem.

2

Do větší misky nalijte ledovou vodu, namáčejte si v ní ruce a z hmoty odebírejte a tvořte koule velikosti vlašského ořechu. Každou vždy obalte v krupicovém cukru a pokládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Nakonec doprostřed každé sušenky zapíchněte mandli – sušenky se tím malinko zploští. Nechte 12 hodin vyschnout při pokojové teplotě. Teprve potom pečte asi 10 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.

Kuchařka z ostrova

Karolina Konečná

Kuchařka z ostrova 2 Foto:

Jediná středomořská kuchařka, kterou budete potřebovat: nádherná, výpravná, s recepty, které voní a chutnají už z papíru. Díky nim poznáte úchvatný italský ostrov Sardinii a pochopíte, jak jsou si česká a sardská kuchyně blízké. A to až neuvěřitelně.

Na Sardinii se stejně jako v Čechách pečou koblihy, kachna se zelím, chleba i krkovička, vaří se čočka, slepičí vývar nebo třeba kančí guláš. Ovšem i spousta místních jedinečných specialit, které nikde jinde nenajdete. Recepty jsou povětšinou jednoduché, prosté, z běžně dostupných surovin a vždycky strašně dobré.

Autorka knihy, Karolina Konečná, novinářka, která miluje cestování a zbožňuje vaření, je sbírala přímo na Sardinii – od místních hospodyněk, majitelů a majitelek restaurací, farem, od rybářů i myslivců. Každý ze 103 receptů doprovází celostránková fotografie, některé doplňují i fotografie postupu. Kniha je rozdělená do devíti kapitol, takže poznáte všechny sardské delikatesy od ryb přes maso, zeleninu, polévky, chleba až po zvěřinu, těstoviny či místní sladkosti.

Koupíte v obchodní síti nebo na e-shopu www.kucharkazostrova.cz

Videa

reklama

reklama