Mandlová florentýnka s jahodami

Doba přípravy:
Počet porcí: 1 dort
Mandlová florentýnka s jahodami  Foto:
Mandlová florentýnka s jahodami
Foto: Johana Pošová / Moje sladká kuchařka

Křupavé placičky s oříšky prý mají původ ve Florencii, odtud název, i když u nás se jim často říkalo „marokánky“. Tahle verze ale tvoří samostatnou kapitolu, kdy se z pouhé placičky stane takřka luxusní dort.

Článek

Jahodový raw cheesecake  Foto:

25 nápadů, jak proměnit sladké jahody v neodolatelné dobroty

Kdo by nemiloval sladké jahody? Každý rok trpělivě čekáme, až se pole začervenají a my si můžeme vychutnat na slunci dozrálé české jahody. Jsou neskutečně lahodné samy o...
Suroviny
velké bílky 3 ks
jemně nastrouhaná citronová kůra 2 lžičky
citronová šťáva 2 lžičky
cukr moučka 120 g (1 hrnek)
mandlové lupínky, opražené a umleté najemno 150 g (1,5 hrnku)
rostlinný olej
čerstvé jahody 700 g
cukr krupice 1 lžíce
třešňová pálenka – kirsch 1 lžíce
kvalitní jahodový džem 3 lžíce
Postup
1

Troubu předehřejte na 160 °C. Bílky vyšlehejte do polotuha. Zašlehejte k nim citronovou kůru a pak postupně zašlehávejte cukr, až vznike lesklý a tuhý sníh, asi 6 až 7 minut. Zatřete k němu mandle.

2

Koláčovou formu o průměru 20 cm vytřete olejem a postavte ji na plech vyložený papírem. Těsto přesuňte do formy a povrch uhlaďte. Nechte 10 minut stát, pak dejte do trouby a její dvířka pootevřete – strčte mezi ně vařečku.

3

Pečte 10 minut, teplotu trouby snižte na 150 °C a dvířka zavřete. Placku pečte do světle zlaté barvy asi 25 minut. Vyjměte ji z formy a nechte zcela vychladnout na mřížce.

4

Rozpulte po délce asi 8 až 10 jahod a dejte je stranou. Zbylé jahody zbavte stopek a po délce je rozkrájejte na plátky. Promíchejte je s cukrem, kirschem a citronovou šťávou a nechte nejméně 30 minut stát, občas promíchejte.

5

Džem rozehřejte, aby zřídl, a potřete jím placičku. Okolo okraje rozložte rozpůlené jahody a do středu naaranžujte namacerované plátky. Šťávou, kterou jahody pustily, placičku zakapejte. Podávejte ji ihned. Nebo ji nechte asi 2 hodiny stát, aby do ní šťáva z jahod hezky nasákla.

Mandlová florentýnka s jahodami  Foto: Mandlová florentýnka s jahodami; foto: Johana Pošová / Moje sladká kuchařka

DALŠÍ SLADKÉ RECEPTY NAJDETE V KNIZE MOJE SLADKÁ KUCHAŘKA:

Článek

Moje sladká kuchařka  Foto:

Moje sladká kuchařka pro všechny, kdo milují sladké!

Právě vyšla první kniha z edice Prima Fresh – Moje sladká kuchařka: 76 originálních receptů pro radost z pečení. Tváří kuchařky se stala Gábina Kratochvílová, Česká Miss...
Videa

reklama

reklama