Malinový cheesecake s bílou čokoládou

Doba přípravy:
Počet porcí: 10–12
Malinový cheesecake s bílou čokoládou Foto:
Malinový cheesecake s bílou čokoládou
Foto: CrustyCorner

Láska prochází žaludkem. Známé přísloví, které v případě tohoto receptu platí na 100 %. Připravte své drahé polovičce malinový cheesecake a bude vás navždy milovat.

Suroviny
Krusta:
celozrnné sušenky BEBE 1 a 1/3 balení
poloviční množství (k množství sušenek) rozpuštěného másla
Malinová směs:
škrob 1 a 1/2 lžičky
studená voda 120 ml
maliny (čerstvé nebo mražené) 400 g
citronová šťáva 2 lžičky
sýr Philadelphia (nebo jiný cream cheese) 375 g
vejce 1 ks
bílek 1 ks
vanilkový extrakt 1 lžička
citronová šťáva 1/2 lžíce
Postup
1

Všechny ingredience musí mít pokojovou teplotu, takže dvě hodiny předem si je vyndejte z ledničky. Sušenky rozdrťte rukama nebo pomocí mixéru a spojte s rozpuštěným máslem v hmotu. Dortovou formu o průměru 28 cm vymažte celou pořádně máslem, do ní vložte do kruhu vystřižený pečicí papír a opět ho vymažte máslem. Za pomoci skleničky s rovným dnem na dno formy natlačte sušenkovou hmotu a pěkně ji udusejte.

2

Z alobalu si nachystejte dva pruhy dlouhé 40 cm, dejte je na sebe do kříže, doprostřed položte formu a alobalem ji obalte tak, aby se do ní při pečení ve vodní lázni nedostala voda.

3

Troubu předehřejte na 170 ˚C. Důkladně promíchejte lžíci cukru a škrob, přilijte vodu, citronovou šťávu a maliny. Na středním ohni za stálého míchání přiveďte k varu. Vařte 30 sekund a míchejte. Nechte vychladnout a propasírujte, abyste se zbavili slupek.

4

Metličkou spojte Philadelphii s cukrem, přidejte vajíčko a bílek, vanilku a citronovou šťávu. Čokoládu nalámejte na kousíčky a se smetanou ji pomalu zahřejte ve vodní lázni tak, aby se rozpustila. Čokoládovou směs spojte se sýrovou směsí. Vymíchejte dohladka.

5

2/3 vzniklé sýrové směsi nalijte na sušenkový korpus. Nyní přijde čas na to, abyste sýrovou hmotu polili třetinou malinové směsi. Pak opět zalijte zbytkem sýrové směsi. Povrch cheesecaku pocákejte druhou třetinou malinové omáčky a vidličkou nebo např. špejlí vytvořte efektní mramorování. Nebo jako na obrázku – pomocí injekční stříkačky či lžičky udělejte na povrchu cheesecaku kapky, které pak špejlí spojte do kruhu (při kroužení střídáme směr) a vytvoříme tak "něcojakosrdíčka".

6

Pečte 40 minut ve vodní lázni. Do nádoby, do které pak postavíte formu (vyšší plech, pekáč...) nalijte vařící vodu do výše 1 cm, vložte formu s cheesecakem a dejte péct na 1 hodinu. Troubu neotvírejte. Po hodině troubu opět bez otevírání vypněte a dál si cheesecaku nevšímejte. Nevšímejte si ho celých šest hodin. Díky tomu nepopraská a zůstane krásně smetanově sýrově sametový. Po šesti hodinách ho šoupněte do lednice, kde ho nechte odpočinout přes noc. Třetí třetinu ovocné směsi podávejte k cheesecaku jako omáčku.

CrustyCornerSeznamte se s CrustyCorner!

Jmenuji se Vanda a pracuji v jednom z brněnských divadel, jsem matka dvou dětí a od jejich narození se bavím tím, že zkouším nové recepty. Strašně ráda si kupuji kuchařky, ale mým největším pokladem je babiččin rukou psaný starý receptář. Když objevím nějaký receptový poklad, pečlivě ho zapíšu do svého zápisníku a plánuji, jak ho předám dceři. A jednou budou mít moje vnoučata v knihovně také takový starý ohmataný receptář. A mezitím se o své recepty dělím s vámi na mém blogu CrustyCorner.

Videa

reklama

reklama