Makový koláč se švestkami a tvarohem

Doba přípravy:
Počet porcí: 2 koláče
Makový koláč se švestkami a tvarohem Foto:
Makový koláč se švestkami a tvarohem
Foto: Karolína domácí kuchařka

Když mísu vypláchnete horkou vodou a utřete, začne pak droždí s cukrem v teplé nahřáté míse okamžitě kynout. A pak už vám to půjde úplně jednoduše a za chvíli máte tento lahodný koláč na stole.

Sledujte novou řadu kulinární show Karolína, domácí kuchařka, každou sobotu v 18.10 na Primě!

Všechny recepty, bonusová videa a další informace z natáčení najdete ve speciálu:

Suroviny
droždí 1/2 kostky
mléko 125 ml
cukr moučka 1 lžíce
rozpuštěné máslo 50 g
sůl 1 špetka
kapka rumu
Na náplň:
mletý mák 200 g
mléko 500 ml
rum 2 lžičky
měkký tvaroh 250 g
vejce 1 ks
cukr moučka 2 lžíce
švestky 1 kg
švestková povidla 5 lžic
mandle 20 ks
Na drobenku:
Postup
1

Droždí rozdrobte do suché zadělávací mísy, přisypte cukr, promíchejte a zalijte vlahým mlékem, ne studeným z lednice. Znovu zamíchejte, přikryjte čistou utěrkou a mísu postavte na teplé místo. Nechte stát, dokud droždí nezpění – nevyběhne tzv. kvásek, trvá to asi 15 minut.

2

V kastrůlku rozehřejte máslo do těsta a nechte zchladnout. Zpracujte prsty a užmoulejte v míse změklé máslo, cukr a mouku na sypkou drobenku. Odložte stranou.

3

K vykynutému kvásku přidejte žloutek, máslo, rum, hladkou mouku, sůl (můžete ji prosít) a zpracujte vařečkou. Pak postupně přisypávejte polohrubou mouku a vypracujte vařečkou nebo rukama hladké , pružné a nelepivé těsto. Poprašte ho hladkou moukou a nechte v míse přikryté utěrkou kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem – podle teploty v místnosti to trvá hodinu až dvě.

4

Mák nasypte do kastrůlku, zalijte mlékem, vmíchejte krupicový cukr a přiveďte k varu. Občas zamíchejte a 5 minut povařte. Vmíchejte rum, vypněte a nechte asi 15 minut stát (nebo než budete mít připravený koláč) – mák ještě nabobtná a zhoustne.

5

Švestky rozpulte a vypeckujte, tvaroh prošlehejte metličkou s vejcem a moučkovým cukrem.

6

Rozpalte troubu na 180 stupňů.

7

Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál a rozdělte na poloviny. Z každé vyválejte bochánek a ten rozválejte válečkem na kolo o průměru 3335 cm nebo na velikost plechu. Mělo by být o něco větší, než je forma, a musí být tenké 23 mm. Dva plechy nebo dvě koláčové formy vytřete máslem (plech ještě vyložte pečicím papírem) a přeneste do nich těsto. Rádýlkem seřízněte přečnívající okraje na výšku asi 1 cm a koláče naplňte, těsto ve formě se už nenechává kynout.

8

Na těsto rozdělte makovou náplň a rovnoměrně ji rozetřete. Koláč ozdobte švestkami – řezem nahoru, lžící nebo zdobícím sáčkem ozdobte tvarohem a pak povidly, posypte drobenkou a nakonec mandlemi. Vložte do trouby a pečte cca 30 minut.

9

Prima tip: V horkovzdušné troubě můžete péct oba koláče najednou. Pokud chcete upéct jen jeden koláč, druhou polovinu uložte až dva dny v chladničce nebo těsto zabalte a zamrazte a použijte jindy. V tom případě si připravte jen poloviční množství náplně a drobenky.

Makový koláč se švestkami a tvarohem Foto:

Makový koláč se švestkami a tvarohem, foto: Karolína, domácí kuchařka

Videa

reklama

reklama