Makové řízky s domácí majonézou

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Makové řízky s majonézou  Foto:
Makové řízky s majonézou
Foto: Výpečky.com

Není nad poctivý, čerstvě usmažený řízek. Je to jídlo, které má rád snad každý a nedá se ho přejíst. Pokud ho přesto chcete trošku oživit, zkuste zajímavou variantu s mákem a citronovou kůrou. A makový řízek doplňte dobrou domácí majonézou.

Tereza z blogu VÝPEČKY.COM je velká experimentátorka a nebojí se nových, neotřelých kombinací. Makové řízky jsou právě takové... Vznikly jako okamžitý nápad, který se povedl, tak proč to nevyzkoušet?

Základem je domácí čerstvá strouhanka. Jednoduše hoďte do mixéru třeba světlý toustový chléb, může být i čerstvý. Do směsi pak můžete zamíchat nejen mák, ale i nasekanou petrželku s parmezánem nebo nastrouhané oříšky.

Suroviny
Na řízky:
vepřová panenka 600 g
bio citron 1 kus
mák 5 lžic
vejce 2 ks
domácí strouhanka 120 g
smetana 2 lžíce
hladká mouka na obalení
přepuštěné máslo na smažení
sůl
čerstvě namletý pepř
Na majonézu:
čerstvě vymačkaná šťáva z půlky citronu
sůl
čerstvě namletý pepř
dijonská hořčice 1 lžička
Postup
1

Panenku nakrájejte na 12 stejně velkých plátků. Plátky jemně z obou stran poklepejte klouby na rukou a po obou stranách je osolte a opepřete.

2

Citron omyjte a ostrouhejte z něj kůru, kterou smíchejte se strouhankou a s mákem. Směs dejte do hlubokého talíře. V dalším talíři prošlehejte vejce se smetanou a do třetího talíře dejte hladkou mouku na obalení.

3

Řízky obalte nejprve v mouce, potom ve vajíčku a nakonec v makové strouhance. Obalené řízky smažte na přepuštěném másle dozlatova.

4

Na majonézu si nejprve v misce rozšlehejte žloutky, pak vmíchejte citronovou šťávu a hořčici. Ke směsi začněte pomalým pramínkem přilévat olej a přitom šlehejte, až se olej s vaječnou emulzí propojí a vznikne konzistence a barva klasické majonézy.

Makové řízky s majonézou  Foto: Výpečky.com

Makové řízky s majonézou. Foto: Výpečky.com

 

Výpečky.comVýpečky.com je blog o jídle, vaření, kulinárních výletech a dobrodružstvích. Tereza, která ho vytváří, je kulinární stylistka, amatérsky fotí jídlo a hodnotí restaurace.

Najdete tady recepty, její vlastní i převzaté, ale všechny odzkoušené a prověřené. Také dramatické reportáže z cest a jídelen, kantýn, bufetů a vývařoven. Vydejte se na výpravu od haute cuisine až po výpečky.

Videa

reklama

reklama