Na řízky
- vepřová panenka 600 g
- citron 1 kus
- mák 5 lžic
- vejce 2 ks
- strouhanka (domácí) 120 g
- smetana 2 lžíce
- hladká mouka (na obalení)
- přepuštěné máslo (na smažení)
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Na majonézu
- žloutek 2 ks
- slunečnicový olej 150 ml
- citronová šťáva (z půlky citronu)
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- dijonská hořčice 1 lžička
Tereza z blogu VÝPEČKY.COM je velká experimentátorka a nebojí se nových, neotřelých kombinací. Makové řízky jsou právě takové... Vznikly jako okamžitý nápad, který se povedl, tak proč to nevyzkoušet?
Základem je domácí čerstvá strouhanka. Jednoduše hoďte do mixéru třeba světlý toustový chléb, může být i čerstvý. Do směsi pak můžete zamíchat nejen mák, ale i nasekanou petrželku s parmezánem nebo nastrouhané oříšky.
Postup přípravy
- Panenku nakrájejte na 12 stejně velkých plátků. Plátky jemně z obou stran poklepejte klouby na rukou a po obou stranách je osolte a opepřete.
- Citron omyjte a ostrouhejte z něj kůru, kterou smíchejte se strouhankou a s mákem. Směs dejte do hlubokého talíře. V dalším talíři prošlehejte vejce se smetanou a do třetího talíře dejte hladkou mouku na obalení.
- Řízky obalte nejprve v mouce, potom ve vajíčku a nakonec v makové strouhance. Obalené řízky smažte na přepuštěném másle dozlatova.
- Na majonézu si nejprve v misce rozšlehejte žloutky, pak vmíchejte citronovou šťávu a hořčici. Ke směsi začněte pomalým pramínkem přilévat olej a přitom šlehejte, až se olej s vaječnou emulzí propojí a vznikne konzistence a barva klasické majonézy.