Makové knedlíčky s omáčkou

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Makové knedlíčky s omáčkou  Foto:
Makové knedlíčky s omáčkou
Foto: Easy weekends

Mák je jedinečným zdrojem vápníku. Věděli jste, že ho obsahuje až dvanáctkrát více než mléko? V kuchyni jej využijete do náplní nebo jako posyp na šišky či knedlíky. Zajímavě ozdobí i slané sušenky.

Suroviny
mletý mák 100 g
med 1 lžíce
Bebe sušenky 60 g
plnotučné mléko 75 ml
tuzemský rum 1 lžíce
čokoláda 2 lžíce
vanilkový cukr 1 sáček
Těsto:
máslo 10 g
vejce 1 ks
měkký tvaroh 300 g
citronová šťáva
vanilkový cukr
Omáčka:
vanilkový cukr 1 sáček
Postup
1

Mletý mák zahřejte v kastrůlku, přidejte cukr a med a prohřejte. Vmíchejte rozdrcené sušenky, mléko, tuzemák a povařte. Přidejte čokoládu a vanilkový cukr. Tvarujte kuličky a nechte je ztuhnout.

2

Na těsto ve vodní lázni vyšlehejte do pěny máslo, vejce, žloutek a cukr. Vyjměte z lázně a přidejte tvaroh, citronovou šťávu, vanilkový cukr, strouhanku a mouku. Těsto nechte v chladničce ztuhnout.

3

Pak jím obalujte makové kuličky a vařte v osolené vodě 10 minut. Obalte v máku s moučkovým cukrem.

4

Na omáčku svařte šlehačku s cukrem a nechte vychladit. Vyšlehejte do polotekuta. Ve vodní lázni vyšlehejte do pěny vaječné žloutky a přidejte do nich lehce vyšlehanou šlehačku.

Makové knedlíčky s omáčkou  Foto:

Makové knedlíčky s omáčkou, foto: Easy weekends

Easy weekends Foto:

Easy weekends

David Skokan, ed. Jana Vašáková

Snadné víkendové vaření na celý rok

Hledáte inspiraci na snadné a zároveň sezonní pokrmy na víkendový stůl? Řešíte, co uvařit, aby si pochutnala celá rodina? Pak vám přijde k chuti knížka od kuchaře a foodstylisty Davida Skokana.

Od jara až do zimy vám bude průvodcem surovinami pro dané období a zároveň vám představí více než 90 vyzkoušených receptů nejen na víkend. Mužská jízda v kuchyni může začít…

Vydalo nakladatelství Mladá Fronta.

Videa

reklama

reklama