Makové buchty s vanilkovou omáčkou

Doba přípravy:
Počet porcí: cca 18 ks
Makové buchty s vanilkovou omáčkou Foto:
Makové buchty s vanilkovou omáčkou
Foto: Kublanka.cz

Makové buchty jsou samy o sobě naprostá lahůdka. Proč si je ale nevylepšit ještě chutnější vanilkovou omáčkou? :)

Suroviny
změklé máslo 120 + 80 g
čerstvé droždí 42 g
vlažné plnotučné mléko 250 ml
vejce 1 ks
špetka soli
cukr moučka na podávání
Náplň:
mléko 300 ml
mletý mák 150 g
čerstvě tlučený hřebíček 2 ks
mletá skořice
Omáčka:
vanilkové lusky 1–2 ks
šlehačka 500 ml
Postup
1

V malé misce rozmíchejte rozdrobené droždí s vlažným mlékem a 1 lžící cukru krupice a nechte 10 minut odpočinout při pokojové teplotě. Mouku prosejte do velké mísy, přidejte špetku soli, zbývající cukr krupici a 120 g změklého másla, které prsty promněte s moukou.

2

Jakmile se na hladině mléka začne tvořit pěna a v mouce nemáte žádné kousky másla, přidejte vejce a za postupného přilévání drožďové směsi vypracujte hladké a vláčné těsto.

3

Z těsta vytvarujte kouli, dejte ji do mísy, zakryjte potravinářskou fólií a nechte kynout do zdvojnásobení velikosti (60–90 minut). Mezitím si připravte makovou náplň. Mléko svařte spolu s cukrem krupicí, přidejte mák a vařte na mírném ohni za stálého míchání do požadované hustoty. Na závěr dochuťte tlučeným hřebíčkem a mletou skořicí.

4

Nechte vychladnout. Vykynuté těsto vyklopte na lehce pomoučený vál, krátce ho prohněťte a rozválejte na obdélník o tloušťce zhruba 1 cm. Těsto s pomocí rádýlka nakrájejte na cca 20 čtverečků. Pekáč vymažte máslem a zbývající máslo rozpusťte.

5

Do středu každého čtverečku dejte 1 lžičku makové náplně a volné konce dobře seštípejte. Každou buchtu namočte v rozpuštěném másle a dejte do vymazané formy. Mezi buchtami ponechejte 5–10 mm velké rozestupy.

6

Troubu předehřejte na 180 °C. Pekáč zakryjte potravinářskou fólií a nechte kynout dalších 20–30 minut. Vykynuté buchty pečte v předehřáté troubě dozlatova (30–40 minut).

7

Než se upečou buchty, připravte vanilkovou omáčku. Vanilkový lusk podélně rozřízněte a tupou stranou nože vyškrábněte semínka, která přidejte spolu i s luskem do středně velkého hrnce se šlehačkou. Za stálého míchání pomalu ohřívejte. Jakmile šlehačka začne vřít, ihned stáhněte z ohně a vanilkový lusk nechte 5 minut vyluhovat. Poté ho ze šlehačky odstraňte.

8

Ve větší misce (nejlépe nerezové) vidličkou prošlehejte žloutky s cukrem krupicí, ke kterým za stálého míchání velmi pomalu přilijte horkou šlehačku (nikoliv vroucí). Směs šlehačky a žloutků přeceďte přes cedník zpět do hrnce a vraťte na oheň. Za stálého míchání pomalu zahřívejte do zhoustnutí (nesmí vřít), ihned stáhněte z ohně.

9

Upečené buchty pocukrujte cukrem moučka a podávejte s teplou vanilkovou omáčkou.

Makové buchty s vanilkovou omáčkou 2 Foto:

Makové buchty s vanilkovou omáčkou 3 Foto:

Makové buchty s vanilkovou omáčkou 4 Foto: Makové buchty s vanilkovou omáčkou; foto: Kublanka.cz

Kublanka vaří doma

Kublanka.cz Foto:

Kublanka je zkratka pro manžele Kubu a Blanku. První jídlo, co Blanka Kubovi uvařila, bylo kuře na meruňkách. S díky jí to vrátil a ještě následující měsíc si z ní dělal legraci, jaká je to ale kuchařka. První partnerské jídlo a hned vlastní gól. To vážně nemohl tušit, jaký kulinářský talent právě objevil.

Nicméně dostala ještě šanci, až tak byl zamilován. A najednou se děly věci. Blanka s Kubou jsou již spolu 8 let. Kuře na meruňkách už mu nikdy neuvařila a naopak uvařila cokoliv si přál. A k reklamaci znovu nikdy nedošlo. Teda až na reklamaci jeho hmotnosti. Blanka uvaří všechno a Kuba všechno sní. Kuba je spokojený. Blanka je spokojená.

Jak jim to společné vaření jde je k vidění na www.kublanka.cz

Videa

reklama

reklama