Maková bublanina

Doba přípravy:
Maková bublanina Foto:
Maková bublanina
Foto: Pradobroty.cz

Kromě švestek můžete použít skoro libovolné ovoce, které vám chutná – rybíz, angrešt, meruňky, nektarinky, blumy nebo mirabelky.

Suroviny
rostlinné mléko (domácí makové: 260 ml vody + 35 g celého máku) 250 ml
vejce 2 ks
oleje 100 ml
mletý mák 150 g
prášek do pečiva 1 ks
Postup
1

V případě, že použijete domácí makové mléko, začněte alespoň 8 hodin před pečením tím, že nemletý mák zalijete vodou, zavíčkujete a necháte stát. Občas protřepte. Já nechávám mák nabobtnat přes noc.

2

Po tom, co mák nabobtná (což chce minimálně 8 hodin), celou směs rozmixujte. Jde to ponorným mixérem a nebo klasickým mixérem. Celé mixování trvá tak pět minut. Pak nechte mléko asi 5 minut stát (oddělí se tři vrstvy) a opět rozmixujte (už stačí tak 2 minuty).

3

Celou směs přeceďte přes plátýnko nebo dětskou bavlněnou plenu, řádně vymačkejte a měli byste mít 250 ml makového mléka. Pokud ho neupotřebíte hned, vložte ho do uzavíratelné sklenice do lednice. Zbytek máku z plátýnka můžete vyhodit a nebo přidat do koláče s mletým mákem.

4

Vejce vyšlehejte s cukrem do světlé pěny (trvá to asi 5 minut). Pak pramínkem nalijte olej a zašlehejte i ten. Přidejte mák a mléko, promíchejte a nakonec přidejte mouku s práškem do pečiva a umíchejte homogenní směs.

5

Do středně velkého plechu (30 x 40 cm) vložte pečicí papír (nebo ho vymažte tukem a vysypte hrubou moukou) a nalijte těsto.

6

Troubu předehřejte na 180 °C (horkovzduch na 160 °C). Ovoce omyjte, odstopkujte, vypeckujte a nakrájejte na menší kousky, které rovnoměrně rozdělte na těsto.

7

Vložte do rozpálené trouby a pečte 25–30 minut, propečenost vyzkoušejte špejlí. Podávejte vychladlé a posypané moučkovým cukrem, případně polité trochou sirupu.

Maková bublanina 2 Foto: Maková bublanina; foto: Pradobroty.cz

Pradobroty Foto:

Objevte Pradobroty!

Lásku k jídlu si hýčkám už od dob, kdy jsem byla malé děvče. Tenkrát mi vařila maminka a školní jídelna. Když jsem vyrostla a osamostatnila se, musela jsem si začít vařit a péct sama. Záhy jsem zjistila, že mě to baví a docela i jde, protože mé výtvory chválí nejen můj muž, ale i kamarádi, známí a kolegové v práci.

V roce 2011 jsem se stala "matkou na mateřské" a abych nebyla intelektuálně nevytížená a z péče o potomstvo se nezbláznila, začala jsem jídlo fotit a založila blog Pradobroty.cz.

Na blogu najdete recepty převážně české a evropské a v 90 % takové, kde náročnost a výsledný efekt stojí v rozumném poměru.

Videa

reklama

reklama