Maďarský hrnec

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Maďarský hrnec Foto:
Maďarský hrnec
Foto: Kublanka.cz

Tak tohle je ideální jídlo do zimních dnů: maso, klobása, zelenina. Zasytí, zahřeje a jako přílohu stačí přidat už jen světlé pečivo.

Suroviny
vepřová krkovice 1 kg
zelí 1 malá hlávka
rýže 50 g
vepřové sádlo 100 g
cibule 2 ks
mletá sladká paprika 10 g
kopr 1 svazek
papriková klobása 5 ks
sůl
Postup
1

Rýži uvařte do poloměkka a nechte ji vychladnout. Polovinu vepřového masa umelte a druhou polovinu nakrájejte na 5 plátků. Umleté maso smíchejte s předvařenou rýží, ochuťte solí a pepřem. Kysané zelí propláchněte studenou vodou a nechte ho okapat.

2

V silnostěnném hrnci si na sádle zpěňte najemno nakrájenou cibuli. Jakmile cibule zesklovatí, stáhněte ji z ohně a přimíchejte sladkou papriku. Na závěr přidejte propláchnuté kysané zelí a dobře promíchejte. Podle chuti ochuťte najemno nasekaným koprem.

3

Troubu si předehřejte na 160 °C. Celou hlávku zelí spařte vroucí vodou a opatrně z ní odloupněte 5 listů, kterým odřízněte tvrdý košťál, a zabalte do nich připravené mleté maso.

4

Zelné závitky rozložte spolu s plátky krkovice a anglické slaniny na kysané zelí. Podlijte vodou (kysané zelí by mělo být téměř potopené), přiklopte poklicí a dejte péct do předehřáté trouby do změknutí (60–90 minut). V případě potřeby podlijte vodou.

5

Jakmile je maso měkké, vyndejte hrnec z trouby a závitky spolu s krkovičkou a anglickou slaninou dejte na talíř a přikryjte alobalem. V misce dobře promíchejte zakysanou smetanu s moukou a přilijte ji do hrnce ke kysanému zelí a dobře promíchejte. Hrnec s kysaným zelím dejte na sporák a za stálého míchání přiveďte k varu. Jakmile mouka zelí zahustí, vraťte do hrnce závitky spolu s krkovičkou a anglickou slaninou a na závitky položte nařezané paprikové klobásy. Vraťte zpět do trouby a nechte péct dalších 15–20 minut.

Maďarský hrnec Foto:

Maďarský hrnec Foto:

Maďarský hrnec, foto: Kublanka.cz

Kublanka vaří doma

Kublanka.cz Foto:

Kublanka je zkratka pro manžele Kubu a Blanku. První jídlo, co Blanka Kubovi uvařila, bylo kuře na meruňkách. S díky jí to vrátil a ještě následující měsíc si z ní dělal legraci, jaká je to ale kuchařka. První partnerské jídlo a hned vlastní gól. To vážně nemohl tušit, jaký kulinářský talent právě objevil.

Nicméně dostala ještě šanci, až tak byl zamilován. A najednou se děly věci. Blanka s Kubou jsou již spolu 8 let. Kuře na meruňkách už mu nikdy neuvařila a naopak uvařila cokoliv si přál. A k reklamaci znovu nikdy nedošlo. Teda až na reklamaci jeho hmotnosti. Blanka uvaří všechno a Kuba všechno sní. Kuba je spokojený. Blanka je spokojená.

Jak jim to společné vaření jde je k vidění na www.kublanka.cz

Videa

reklama

reklama