Mačkané knedlíky

Doba přípravy:
Počet porcí: 6
Mačkané knedlíky Foto:
Mačkané knedlíky
Foto: archiv Gurmet

Na přípravu těchto knedlíků potřebujete tak málo surovin, že tomu nebudete chtít věřit. A navíc jsou tak dobré, že vás strávníci umačkají.

Suroviny
mléko 1 hrnek
meruňky, vypeckované, rozpůlené 20 ks
sůl
Posypání:
lískové ořechy, jemně namleté nebo nasekané) 100 g
cukr krystal 4 lžíce
rozpuštěné máslo 100 g
Postup
1

V hluboké míse smíchejte mouku se špetkou soli. Přilijte horké mléko a vypracujte tvárné těsto. Začněte vařečkou a po chvilce pokračujte v hnětení těsta rukou. Pokud se těsto bude příliš lepit, přisypte mouku, ke drolivému těstu přilijte trošku horkého mléka.

2

Ještě teplé těsto rozválejte na placku a rozkrájejte ji nožem na čtverečky. Na každý čtvereček položte půlku meruňky řezem na těsto a zabalte ji do těsta. Knedlíky v dlani neválejte, ale zmáčkněte, aby držely pohromadě a byly bez děr. Vařte je v osolené vodě asi 8 minut, dokud nevyplavou, poté je z vody vyjměte.

3

POSYPÁNÍ: Zatímco se knedlíky vaří, opražte nasucho na pánvi strouhanku a ořechy. Až začnou vonět, přidejte cukr a máslo. Zahřívejte tak dlouho, až začne cukr karamelizovat. Poté odstavte.

4

Knedlíky nasypte do pánve a trošku s ní zatřeste, aby se obalily strouhankovo-ořechovou směsí ze všech stran, nebo je strouhankou posypte až na talíři. Servírujte ihned.

5

PRIMA TIP: Zasypala vás lavina meruněk? Připravte si ke knedlíkům i meruňkovou omáčku. Meruňky oslaďte, podlijte troškou vody a duste, dokud se nerozvaří. Nakonec je zahustěte škrobovou moučkou rozmíchanou ve vodě.

Gurmet Vaše škola vaření

Gurmet - archiv II.Měsíčník Gurmet (dříve Chef Gurmán) patří mezi nejlepší tuzemské časopisy o vaření už řadu let. Jeho velkou předností jsou vlastní recepty z dostupných surovin a s dobře vysvětleným postupem (některé krok za krokem), které pro focení připravují zkušení foodstylisté. Jsou tedy prověřené a všechny opravdu fungují! Za dlouhou dobu svého trvání Gurmet disponuje velkým archivem receptů, ze kterého pro vás pravidelně vybíráme ty nejlepší!

V aktuálních vydáních Gurmetu najdete řadu rubrik s klasickými či moderními tuzemskými i zajímavými regionálními pokrmy. Kromě domácích časopis představuje také jídla ze světových kuchyní (letos odstartoval projekt Gurmet kolem světa) a nezapomíná ani na zdravou výživu nebo vaření s dětmi a pro děti. Obsah Gurmetu doplňují zajímavé informace o známých, méně známých a sezonních surovinách, gastronomických trendech, dobrých restauracích či novinkách na trhu. Nenašli jste informaci, která vás zajímá? Ptejte se, odpověď najdete v poradně. S Gurmetem můžete také vyhrát v soutěžích nebo získat odměnu za dopis či výhodné předplatné. Přihlásit se můžete rovněž na kurzy vaření, které časopis pořádá každý měsíc (více na www.igurmet.cz).

Objednejte si roční předplatné časopisu Gurmet za speciální cenu 299 Kč! Více informací najdete ZDE.

Videa

reklama

reklama