Loupáky metodou tang zhong

Doba přípravy:
Počet porcí: 10 ks
Loupáky metodou tang zhong Foto:
Loupáky metodou tang zhong
Foto: Kublanka.cz

Díky metodě tang zhong budou vaše loupáky báječně nadýchané, a pokud je nějakou náhodou nezvládnete sníst první den, stačí je jen na chvilku dát do mikrovlnky a budou stále výborné.

Suroviny
Tang zhong:
voda 125 ml
Těsto:
sušené droždí 7 g
sůl 5 g
plnotučné mléko pokojové teploty 150 ml
změklé máslo 40 g
vejce 1 ks
žloutek na potření 1 ks
mák na posypání
Postup
1

Nejdříve si připravíme tang zhong. V malém hrnci metličkou promícháme 25 g hladké mouky se 125 ml vody. Na velmi mírném ohni začneme směs za stálého míchání zahřívat na teplotu 65 °C (2–3 minuty).

2

Směs by měla zhoustnout a vzhledem bude připomínat bílý gel. Pokud nemáme teploměr, stáhneme tang zhong z ohně v okamžiku, kdy začne houstnout (nesmí se vařit). Tang zhong přendáme do malé misky, zakryjeme potravinářskou fólií, kterou přitiskneme přímo na povrch a necháme vychladnout na pokojovou teplotu.

3

V lednici můžeme skladovat tang zhong 2–3 dny, ale před přípravou těsta ho musíme nechat ohřát na pokojovou teplotu.

4

Do velké mísy si prosejeme hladkou mouku, přidáme cukr krupici, sůl, sušené droždí a změklé máslo, které se zbývajícími surovinami prsty promneme. Jakmile nemáme v mouce žádné kousky másla, přidáme do mísy tang zhong pokojové teploty, vejce a 150 ml plnotučné mléka.

5

Vypracujeme hladké a vláčné těsto (5–10 minut), které může být mírně lepivé. Pokud by bylo těsto lepivé příliš, přidáme malé množství mouky a důkladně prohněteme. Z těsta vytvarujeme kouli, dáme ji do mísy, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme kynout při pokojové teplotě do zdvojnásobení velikosti (60–90 minut).

6

Vykynuté těsto krátce prohněteme, rozdělíme ho na 10 stejných kousků, ze kterých vytvarujeme kuličky. Každou kuličku rozválíme na trojúhelník o délce 20 cm a srolujeme do tvaru rohlíku.

7

Vyválené loupáky pokládáme v dostatečných rozestupech na plech vyložený pečicím papírem, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme kynout při pokojové teplotě do zdvojnásobení velikosti (60 minut).

8

Troubu si předehřejeme na 220 °C. Vykynuté loupáky potřeme prošlehaným žloutkem a posypeme mákem.

9

Pečeme v předehřáté troubě dozlatova (10–12 minut). Necháme vychladnout na mřížce.

Loupáky metodou tang zhong 2 Foto:

Loupáky metodou tang zhong 3 Foto:

Loupáky metodou tang zhong 4 Foto: Loupáky metodou tang zhong; foto: Kublanka.cz

Kublanka vaří doma

Kublanka.cz Foto:

Kublanka je zkratka pro manžele Kubu a Blanku. První jídlo, co Blanka Kubovi uvařila, bylo kuře na meruňkách. S díky jí to vrátil a ještě následující měsíc si z ní dělal legraci, jaká je to ale kuchařka. První partnerské jídlo a hned vlastní gól. To vážně nemohl tušit, jaký kulinářský talent právě objevil.

Nicméně dostala ještě šanci, až tak byl zamilován. A najednou se děly věci. Blanka s Kubou jsou již spolu 8 let. Kuře na meruňkách už mu nikdy neuvařila a naopak uvařila cokoliv si přál. A k reklamaci znovu nikdy nedošlo. Teda až na reklamaci jeho hmotnosti. Blanka uvaří všechno a Kuba všechno sní. Kuba je spokojený. Blanka je spokojená.

Jak jim to společné vaření jde je k vidění na www.kublanka.cz

Videa

reklama

reklama