Lososový nákyp s přepuštěným máslem

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Lososový nákyp s přepuštěným máslem  Foto:
Lososový nákyp s přepuštěným máslem
Foto: Švédská kuchařka

Tento pokrm je ve Švédsku typickým zbytkovým jídlem, když v lednici zůstane kousek uzeného lososa a trocha vařených brambor. Výsledek však chutná přímo skvostně.

Článek

Zapečené těstoviny s květákem a uzeným  Foto:

20 receptů na zapečená jídla z jednoho pekáče

Jídla z jednoho pekáče mají u nás velkou tradici, vždyť kdo by nemiloval už od dětství šunkofleky nebo francouzské brambory? Možností, co v pekáči zapéct, je ale mnohem víc!

Uložit

Suroviny
máslo 150 g + na vymazání formy
cibule nakrájená nadrobno 1 cibule
uvařené brambory varného typu B 700 g
plátky uzeného lososa 300 g
vejce 4 ks
polotučné mléko 200 ml
kaviár 1 lžička
sůl a čerstvě namletý pepř
Postup
1

Troubu předehřejte na 200 °C. Na lžíci rozehřátého másla osmahněte dozlatova cibuli. Vychlazené brambory nakrájejte na tenké plátky.

2

Formu na pečení vymažte máslem. Do formy na sebe postupně vrstvěte brambory, lososa, nasekaný kopr (část odložte na dozdobení) a cibuli. Vrstvy vždy jemně osolte a opepřete.

3

Vejce, mléko a smetanu vyšlehejte metlou. Osolte, opepřete a směsí zalijte obsah formy.

4

Zapékejte přibližně 40 minut. Zbytek másla pomalu zahřejte na mírném ohni. Průběžně odebírejte pěnu, která se tvoří na povrchu. Poté máslo přelijte přes cedník s drobnými oky, abyste jej zbavili usazené bílkoviny. Přepuštěné máslo smíchejte s kaviárem.

5

Lososový nákyp ozdobte zbylým koprem a podávejte přelitý přepuštěným máslem.

PRIMA TIP: Nákyp můžeme doplnit vařeným zeleným hráškem, který podáváme jako přílohu.

Lososový nákyp s přepuštěným máslem  Foto: Lososový nákyp s přepuštěným máslem , Foto: Švédská kuchařka

Švédská kuchařka – kulinářské tradice Severu

Švédská kuchařka Foto:

Dominika Wittenberg Gašparová

Severská kuchyně je považována za minimálně stejně zdravou jako kuchyně středomořská. Klade velký důraz na kvalitu, čerstvost a lokální původ surovin. Řada z nich roste nebo je běžně k dostání i v našich zeměpisných šířkách (jahody, borůvky, houby a jiné). Popularita zdravé severské kuchyně ve světě narůstá i zásluhou fenoménu New Nordic Cuisine.

Autorka vás naučí, jak připravit na Severu tolik milované ryby nebo zvěřinu či lesní plody. Kniha však neobsahuje pouze recepty, ale představí i švédské zvyky a tradice a jídla s nimi spojená. Dozvíte se také, co se považuje za domácí klasiku, proč se říká oblíbené formě stolování švédský stůl, co znamená FIKA, ale také jak se slaví Vánoce, Velikonoce nebo letní slunovrat.

Vydalo nakladatelství Smart Press, www.smartpress.cz

Videa

reklama

reklama