Lososová piccata

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Lososová piccata Foto:
Lososová piccata
Foto: All

Pokrm zvaný "piccata" se tradičně připravuje z telecího masa a pochází z Itálie. Maso se nakrájí na plátky, obalí v mouce a zprudka opeče na pánvi. Hlavní složkou je ovšem krémová omáčka, ve které se maso následně podává. Proč ale nezkusit rybí variantu? :)

Suroviny
filet lososa bez kůže a kostí 4 ks (jeden cca 170 g)
mořská sůl, černý pepř na dochucení
mouka 1/4 hrnku + 3 lžičky
ghí (přepuštěné máslo) 2 lžíce
olivový olej 1 lžíce
česnek, prolisovaný 4 stroužky
suché bílé víno 1/3 hrnku
kuřecí vývar 1 hrnek
kapary, propláchnuté a odkapané 4 lžíce
čerstvá petrželka, nahrubo nakrájená 2–4 lžíce
Postup
1

Filety osolte a opepřete z obou stran. Do mělkého talíře nasypejte 1/4 hrnku mouky a filety v ní rovnoměrně obalte, přebytečnou mouku oklepejte.

2

Na velké pánvi rozehřejte 1 lžíci ghí, přidejte lžíci oleje a lehce promíchejte. Vložte filety a zprudka opečte: 4 minuty z každé strany, dokud nebude losos propečený podle vašich představ. Hotové filety přendejte na teplý talíř, zakryjte alobalem a dejte stranou.

3

Do pánve dejte zbytek ghí a nechejte rozpustit. Přidejte česnek a restujte asi 1 minutu.

4

Přilijte víno, přiveďte k varu a za občasného míchání vařte tak dlouho, dokud se většina tekutiny nevypaří.

5

Do pánve přilijte 3/4 hrnku vývaru, citronovou šťávu, opět přiveďte k varu a vařte další 3 minuty.

6

Ve zbylém 1/4 hrnku vývaru rozmíchejte 3 lžičky mouky. Vlijte do pánve, promíchejte a vařte cca 1 minutu, dokud omáčka trochu nezhoustne.

7

Sundejte z plamene a vmíchejte připravené kapary. Filety vložte do omáčky a opatrně je v ní otočte, aby se obalily. Posypejte nasekanou petrželkou a lehce opepřete.

8

Ihned podávejte: skvěle se k těmto filetům hodí rýže, těstoviny a samozřejmě i zelenina.

Videa

reklama

reklama