Losos s koprovým pestem a bramborovými lupínky

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Losos s koprovým pestem a bramborovými lupínky  Foto:
Losos s koprovým pestem a bramborovými lupínky
Foto: Karolína domácí kuchařka

V nové řadě kulinární show nabídla Karolína, domácí kuchařka, recept na pečeného lososa s nevšedním koprovým pestem a k tomu křupavé bramborové lupínky pečené v troubě.

Sledujte novou řadu kulinární show Karolína, domácí kuchařka, každou sobotu v 18.10 na Primě!

Všechny recepty, bonusová videa a další informace z natáčení najdete ve speciálu:

Suroviny
Losos:
filety z lososa (po 150–200 g) 4 ks
olivový olej 2 lžíce
mořská sůl
čerstvě namletý pepř
klínky z jednoho citronu k podávání
Pesto:
lístky čerstvého kopru 1 šálek
mořská sůl
česnek, oloupaný 1 stroužek
vlašské ořechy, vyloupané (nebo mandle) 50 g
strouhaný parmazán 3 lžíce
Bramborové lupínky:
brambory typu B, oloupané nebo vydrhnuté kartáčkem 600–800 g
olivový olej 2 lžíce
mořská sůl
Postup
1

Brambory (klidně i se slupkou, je-li hezká) nakrájejte na cca 2–4 mm silné plátky. Dejte je do mísy se studenou vodou, nechte cca 20 minut stát a pak ještě dvakrát propláchněte čistou studenou vodou. Plátky brambor nechte okapat v cedníku, pak je vyklopte na čistou utěrku a vysušte, klidně použijte ještě druhou utěrku.

2

Pak je dejte zpátky do mísy, kterou jste mezitím vypláchli a osušili, přidejte olivový olej a důkladně promíchejte, aby se plátky obalily olejem ze všech stran. Mezitím rozpalte troubu na 200 °C. Vyložte plech pečicím papírem a rozložte na něj brambory v jedné vrstvě. Dejte péct cca na 30 minut, až budou krásně zlatavé. Až poté je osolte a ihned podávejte.

3

Mezitím si připravte pesto: V mixéru promixujte několika pulsy kopr se špetkou soli. Přidejte všechny přísady, nakonec přilijte 3 lžíce oleje a rozmixujte na pastu. Ochutnejte a podle potřeby přisolte, přilijte ještě trochu oleje a znovu krátce promixujte.

4

Rozehřejte nepřilnavou nebo grilovací pánev, potřete ji olejem a lososa opečte na olivovém oleji – nejprve stranou s kůží dolů cca 4 minuty podle výšky masa, poté další 4 minuty po druhé straně. Opečeného lososa přesuňte na talíř kůží dolů. Osolte a opepřete. Na porce rozdělte koprové pesto a podávejte s bramborovými lupínky a klínky citronu.

Losos s koprovým pestem a bramborovými lupínky  Foto:

Losos s koprovým pestem a bramborovými lupínky

Videa

reklama

reklama