Lokše se švestkami a mákem

Doba přípravy:
Počet porcí: 5
Lokše se švestkami a mákem Foto:
Lokše se švestkami a mákem
Foto: Darina Křivánková

Nasucho opečené placky z uvařených brambor se nejčastěji podávají jako tradiční příloha k pečené huse nebo kachně, ale díky své neutrální chuti je můžete proměnit i ve výborný dezert!

Kulinární pořad Hrdina kuchyně sledujte každou sobotu na Primě!

Suroviny
brambory (typ B) 1 kg
hladká mouka 300–350 g
sádlo 1 lžíce
špetka soli
rozpuštěné máslo na potření
švestková zavařenina nebo povidla
mletý mák
Postup
1

Brambory uvařte ve slupce v mírně osolené vodě, ideálně den předem.

2

Studené brambory oloupejte a nastrouhejte na jemnějším struhadle (nebo protlačte lisem na brambory) do mísy, přidejte sádlo (díky tomu zůstanou lokše více vláčné). Mírně je osolte a postupně začnete přisypávat mouku. Vypracujte kompaktní těsto. Zabere to minimálně 5 minut.

3

Připravené těsto nakrájejte na malé kousky (asi 5–8 ks) a každý kousek vyválejte na pomoučené lince na tenkou placku. Každou placku hned upečte na sucho na rozpálené pánvi, z každé strany postačí pár minut, než se začnou tvořit tmavé puchýře.

4

Každou upečenou placku potřete sádlem a položte na vyhřátý talíř. Talíř pak zaklopte třeba porcelánovou mísou nebo druhým hlubokým talířem. Lokše takhle pod „pokličkou“ hezky zvláční, chytnou krásnou vůni a nevychladnou. Hotové lokše potřete zavařeninou nebo povidly, posypte mákem, srolujte a posypte trochou cukru.

Recept

Staročeské lokše  Foto:

Staročeské lokše

Lokše nebo-li bramborové placky jsou vynikající variantou místo knedlíků třeba ke kachně, a pokud máte rádi sladké, můžete si je udělat i s povidly nebo s mákem. Máme pro...

Recept

Pečená švestková povidla  Foto:

Pečená švestková povidla

Švestková povidla jsou česká, a hlavně moravská klasika. Letos se slivky náramně urodily, takže má kromě slivovice smysl připravit i zásoby výtečných povidel. Recept pro...

Videa

reklama

reklama