Lívance z New Yorku

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Lívance z New Yorku Foto:
Lívance z New Yorku
Foto: Kublanka.cz

Lívancová snídaně je naprosto nejlepší o víkendu – člověk se po vydatném jídle natáhne na gauč a nemusí vůbec nic. Tentokrát tu máme recept po americku, kdy mají hlavní slovo slanina, volské oko a javorový sirup!

Recept

Voňavé lívance s perníkový kořením  Foto:

Voňavé lívance s perníkovým kořením

Víte, že lívance jsou původním českým pokrmem a dříve je kuchařky podávaly k slavností snídani? Lpíte-li tedy na tradicích, určitě jimi nic nezkazíte. Ba naopak. Vyměňte...
Suroviny
kysané podmáslí 150 ml
vejce, velikost L 3 ks
cukr krupice 1 lžičky
sůl 1/4 lžičky
tenké plátky slaniny 12 ks
vejce na volská oka 4 ks
javorový sirup a máslo na podávání
pažitka na podávání
Postup
1

Troubu předehřejte na 180 °C.

2

Plátky slaniny rozložte v jedné vrstvě na plech vyložený pečicím papírem, zakryjte druhou vrstvou pečicího papíru a zatižte druhým (ideálně stejně velkým) plechem.

3

Pečte v předehřáté troubě dozlatova (10–15 minut). Upečenou slaninu zbavte přebytečného oleje na papírové utěrce.

4

Mezitím ve větší misce pošlehejte kysané podmáslí se třemi vejci. Přidejte prosátou hladkou mouku s kypřicím práškem, cukrem a solí a rychle vyšlehejte hladké těstíčko.

5

V pánvi s nepřilnavým povrchem rozehřejte na mírném ohni zhruba 1 lžičku slunečnicového oleje a vlijte větší lžíci lívancového těstíčka.

6

Smažte z obou stran dozlatova. Lívance uchovávejte zakryté čistou látkovou utěrkou. Jakmile máte všechny lívance dosmažené, připravte volská oka, která jemně osolte a posypte najemno nasekanou pažitkou.

7

Teplé lívance ihned podávejte s kostičkou másla, volským okem a křupavou slaninou. Těsně před podáváním přelijte javorovým sirupem.

Lívance z New Yorku 2 Foto: Lívance z New Yorku; foto: Kublanka.cz

Kublanka vaří doma

Kublanka.cz Foto:

Kublanka je zkratka pro manžele Kubu a Blanku. První jídlo, co Blanka Kubovi uvařila, bylo kuře na meruňkách. S díky jí to vrátil a ještě následující měsíc si z ní dělal legraci, jaká je to ale kuchařka. První partnerské jídlo a hned vlastní gól. To vážně nemohl tušit, jaký kulinářský talent právě objevil.

Nicméně dostala ještě šanci, až tak byl zamilován. A najednou se děly věci. Blanka s Kubou jsou již spolu 8 let. Kuře na meruňkách už mu nikdy neuvařila a naopak uvařila cokoliv si přál. A k reklamaci znovu nikdy nedošlo. Teda až na reklamaci jeho hmotnosti. Blanka uvaří všechno a Kuba všechno sní. Kuba je spokojený. Blanka je spokojená.

Jak jim to společné vaření jde je k vidění na www.kublanka.cz

Videa

reklama

reklama