Litý kynutý koláč s borůvkami

Doba přípravy:
Počet porcí: 12
Litý kynutý koláč s borůvkami Foto:
Litý kynutý koláč s borůvkami
Foto: Gurmet

Naprosto „bezpodmínečný“ moučník českého léta, z vláčného kynutého těsta a s nádherně šťavnatou náplní. A také s nezaměnitelnou vůní.

Suroviny
sušené droždí 10 g
vejce 1 ks
mléko 400 ml
rotlinný olej 120 ml
sůl 1 špetka
borůvky 300-500 g
mandlové lupínky (nemusí být)
na drobenku:
změklé máslo 75 g
Postup
1

Všechny sypké suroviny smíchejte, přidejte vejce, mléko a olej a zpracujte na řidší těsto. Poprášené moukou a zakryté utěrkou ho nechte v teple asi 45 minut kynout.

2

Těsto rozlijte na tukem vymazaný plech, poklaďte borůvkami a případně plátky mandlí.

3

Zasypte drobenkou, připravenou promnutím uvedených surovin, a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 40 minut.

Časopis Gurmet - nejlepší škola vaření!Gurmet - letní dvojčíslo

V letním dvojčísle Gurmetu najdete na téměř 150 stranách lehká letní jídla na každý den v týdnu, tradiční předpisy z krásných Orlických hor či nejlepší ovocné knedlíky včetně postupu krok za krokem.

S dětmi si připravite osvěžující nanuky, můžete si zavařit letní úrodu nebo strávit příjemné chvíle u grilu s nevšedními recepty. Najdete tu jednoduché vaření na chatě a krásné recepty na využití lesních plodů či nových brambor. Na dovolenou zvou španělské speciality nebo saláty zvučných jmen, zatímco zdravá jídla z různých druhů mouky a takzvaných superpotravin vás okouzlí i svou chutí.

Videa

reklama

reklama