Linecký koláč s hruškami a marcipánem

Doba přípravy:
Počet porcí: 1 koláč
Linecký koláč s hruškami a marcipánem  Foto:
Linecký koláč s hruškami a marcipánem
Foto: Karolína domácí kuchařka

Vyzkoušejte tento lahodný podzimní koláč z lineckého těsta. Kromě šťavnatých hrušek mu dodá skvělou chuť i vrstva marcipánu a meruňková poleva s rumem.

Sledujte novou kulinární show Karolína, domácí kuchařka každou sobotu v 18.10 na Primě!

Všechny recepty, bonusová videa a další informace z natáčení najdete ve speciálu:

Suroviny
máslo 170 g
vanilkový cukr 1 sáček
marcipán 200 g
hruška 3 ks
meruňkový džem 5 lžic
tuzemský rum 1 lžíce
Postup
1

Smíchejte mouku, máslo, moučkový cukr, vanilkový cukr, žloutky a citronovou štávu – nejdřív máslo k ostatním surovinám nasekejte nožem a pak těsto propracujte rychle buď rukama, nebo využijte práci robota. Těsto zabalte do fólie a uložte na cca hodinu do chladničky (ale můžete ho tam klidně nechat i dva dny).

2

Rozpalte troubu na 190 °C (horkovzdušnou na 160 °C).Těsto rozválejte na pomoučeném vále na velikost o něco větší, než je forma, vložte do suché formy a vmáčkněte k okrajům. Neděste se, pokud se vám někde roztrhlo nebo prasklo, v klidu ho “záplatujte” přebývajícími kousky, snadno se zacelí. Na dně několikrát propíchněte. Dejte do trouby, položte na ně pečicí papír a na ten nasypejte suché fazole nebo hrách – tímto tzv. pečením naslepo těsto přesvědčíte, aby se pěkně drželo na dně formy a nevyboulilo se. Pečte deset minut (nedivte se, že je ještě měkké a bledé – jste pouze v první fázi).

3

Mezitím si oloupejte hrušky, rozkrojte na čtvrtiny, vykrojte jádřinec a nakrájejte na tenké plátky. Marcipán rozválejte na placku velkou jako je dno vaší formy. V hrníčku si smíchejte meruňkový džem s citronovou šťávou a rumem.

4

Předpečený koláč vyndejte z trouby, vyložte plackou marcipánu a propíchejte ji vidličkou, aby šťáva z hrušek protekla do těsta. Vějířovitě poklaďte plátky hrušek, celý koláč včetně okrajů potřete meruňkovou směsí a dejte ještě na 30 minut péct (teplotu snižte na 170 °C).

5

Přibližně po dvaceti minutách (každá trouba peče trošku jinak, řiďte se tedy hlavně očima) koláč vyndejte z trouby a ještě jednou potřete meruňkovou směsí – ta dodá hruškám lesk. Z formy ho vyndávejte téměř prochladlý, díky tomu se zpevní.

Linecký koláč s hruškami a marcipánem  Foto:

Linecký koláč s hruškami a marcipánem                                                 Foto: Karolína, domácí kuchařka

Karolína, domácí kuchařka

Karolína, domácí kuchařka - kniha Foto:

Karolína Kamberská

Kniha je oslavou domácího vaření. Gastronomická novinářka, písničkářka a matka tří dětí Karolína Kamberská ve svých receptech vychází z tradic našich babiček, ale přetváří je pro 21. století. Recepty předávané z generace na generaci, kuchařská invence i inspirace z cest tvoří praktickou výbavu pro všechny, kterým záleží na tom, aby chvíle u společného stolu byly malou každodenní radostí.

Podstatným rozšířením nabídky jídel z televizního pořadu "Karolína, domácí kuchařka" vznikla pestrá kolekce receptů, které vám pomohou vařit nápaditě, z dostupných surovin a v krátkém čase. Karolína dobře zná z vlastní zkušenosti všechny zapeklité situace, které moderní hospodyně doma čekají. A její kuchařka je řeší s bravurou, vtipem a pochopením.

Tento a další recepty od Karolíny najdete v novém časopise Prima FRESH, který je právě v prodeji:

Článek

Časopis Prima FRESH  Foto:

PŘEKVAPENÍ! Vydáváme časopis Prima FRESH

Kulinární web Prima Fresh spatřil světlo světa před rokem a půl a za tu dobu už si získal své stálé čtenáře. Proto jsme se rozhodli nadělit jim i sobě první letošní...
Videa

reklama

reklama